BUX
40021

Csúnya szabálytalanságon kapta Norbit az MNB

Az MNB 5,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Napi.hu, 2016. november 25. péntek, 11:11

A jegybank a Norbi Update Lowcarb Nyrt. brókerügyek kapcsán elszenvedett veszteségeiről szóló, 2016. január 15-én közzétett sajtócikkel összefüggésben piacfelügyeleti eljárást indított a társasággal szemben, melynek során azt vizsgálta, hogy a vállalat képviselőjével készült interjút tartalmazó cikkben közzétett - a Norbi Update Lowcarb részvények értékét és a kibocsátó megítélését érintő - állítások megvalósítják-e a tőkepiaci törvény által tiltott piacbefolyásolást.

A piacfelügyeleti eljárása során a jegybank megállapította, hogy a megjelent cikkben a kibocsátó a Norbi Update Lowcarb részvények külföldi tőzsdére történő bevezetésére, a részvényárfolyam jövőbeni alakulására, illetve a külföldi értékesítésből származó árbevételre vonatkozóan hamis, megalapozatlan, illetve félrevezető állításokat közölt.

A tőkepiaci törvény értelmében a kibocsátó pénzügyi termékére vonatkozó megalapozatlan, félrevezető, illetve hamis információk nyilvánosságra hozatala piacbefolyásolásnak minősül, feltéve, hogy az információt terjesztő személy az információk ilyen jellegéről tudott (vagy kellő gondosság mellett tudnia kellett volna).

A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt az MNB 5,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-re. A jogkövetkezmény megállapításánál az MNB elsődlegesen azt értékelte, hogy a piacbefolyásolás különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése, valamint annak tisztasága szempontjából.

A bírság összegének meghatározása során súlyosító körülménynek számított, hogy a Norbi Update részvényekhez a Budapesti Értéktőzsdén egyéb (ezek értékét befolyásoló) származtatott termékek is kapcsolódtak. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a társaság eljárás során tanúsított együttműködő magatartását.