Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A réz árfolyamában tapasztalható csökkenő trend egy részvénypiaci összeomlás lehetőségét vetíti előre - véli Albert Edwards, a Société Générale elemzője. A réz árfolyam pontosan azt csinálja, mint 2007-ben, a részvénypiaci összeomlást megelőzően. Azt jelzi, hogy a jegybankok által generált pluszlikviditás nem képes a közelgő recesszió kedvezőtlen hatásait ellensúlyozni, s ez katasztrofális eredménnyel jár majd a kockázatos eszközök árfolyamára, így ideje lehet eladni a részvényeket - véli a szakértő. Szerinte egyébként a Dow Jones Industrial index a 2007-eshez kísértetiesen hasonló körülmények között állítja be újabb csúcsait a napokban.

A réz árfolyamát sok szakértő használja arra, hogy megbecsüljék a világgazdaság várható teljesítményét, s arra, hogy kitalálják, érdemes-e a ciklikus iparágakban tevékenykedő cégek részvényeit vásárolni - írja a CNBC.com.

Bár a színesfém árfolyama a ma reggeli kereskedésben szépen emelkedett, azonban éves szinten még mindig 18 százalékos mínuszban tartózkodik. Dennis Gartman, árupiaci szakértő a CNBC-nek nyilatkozva egyetértett abban, hogy a réz és más ipari nyersanyagok árfolyamában tapasztalható lejtmenet nagyon rossz jel a világgazdaság egészének várható teljesítménye szempontjából.

A réz árfolyama
Kép: Alfatrader

Edwards szerint a befektetők egyelőre optimisták a részvényekkel kapcsolatban, a figyelmeztető jelek ellenére is. Azt gondolják ugyanis, hogy a jegybankok által biztosított elképesztő mennyiségű likviditás a reálgazdaság gyengélkedése ellenére is megtalálja útját a kockázatos eszközök piacára, s felfelé hajtja majd azok árfolyamát. Így volt ez 2007-ben is. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ha fordul a momentum a piacon, s valódi recesszió következik, a likviditás elképesztő sebességgel képes elpárologni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!