BUX
38240

Csúnyán betettek a nyár végi hangulatnak

Az elmúlt héten elpárolgott az optimizmus az amerikai befektetők körében, a hangulati indexek közül az egyik már szélsőségesen rossz hangulatról kezd el árulkodni. Úgy tűnik, ami elromlott áprilisban, már nem nagyon akar megjavulni.

Lovas-Romváry András, 2010. augusztus 22. vasárnap, 10:37

A múlt héten - ahogy azt korábban valószínűsítettük - ismét romlásnak indult a hangulat az amerikai befektetők körében. Mindkét a Napi Gazdaság által rendszeresen követett hangulati felmérésben jelentősen nőtt a pesszimisták aránya az optimisták rovására, az egyik ezek közül már szélsőségesen pesszimista hangulatról kezd el árulkodni.Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII adatai szerint rendszeres heti vizsgálatuk során a megkérdezettek körében 40 közeléből 30,11 százalékra csökkent a következő hat hónapban részvénypiaci áremelkedést váró befektetők aránya, míg az áresésre tippelőké 30-ról 42,47 százalékosra bővült. Ezzel a bull/bear arány a felmérésen belül 0,63 százalékra csökkent. Ilyen alacsonyan idén mindössze kétszer állt a mutató, május végén, és június végén. Érdekes, hogy a hangulat romlása akkor mindkét esetben egy durvább részvénypiaci lejtmenetet követően következett be, míg most a korábbi lokális csúcsukhoz képest alig 4 százalékkal tartózkodnak mélyebben a vezető indexek.

Az Investor Intelligence Services, amely az előző szervezettel ellentétben nem kisbefektetők, hanem profi tőkepiaci tanácsadók megkérdezésével készíti el saját hangulati jelentését szintén a hangulat romlásáról számolt be, igaz, az előző, nagyobb volatilitást mutató felméréssel ellentétben itt a mostani romlás megelőzően nem is javult jelentőset a hangulat. A friss adatok szerint 41,7 százalékról 36,7 százalékosra csökkent a bikák aránya, míg a medvéké, tehát az áresést váróké 27,5-ről 31,1 százalékra nőtt. A bull/bear spread ezzel 1,18-ra csökkent, ami azért még nem pesszimista szélsőség, ez utóbbiról a 0,8-1-es tartományban szokás beszélni.

A hangulat romlása több kommentár szerint is egyértelműen a Fed legutóbbi, közel két héttel ezelőtti ülésének következménye. A szereplők ugyanis az újabb likviditás növelő lépések kilátásba helyezését és az amerikai gazdaság helyzetéről szóló jelentést egyaránt úgy értékelték, hogy a recesszió kiújulása valós veszély az amerikai gazdaságban.

Mindkét felmérés esetében látszik, hogy a hangulat januárban, majd azt követően áprilisban tetőzött a szélsőségesen optimista tartományban, a romlás azóta folyamatos. Ilyen, a hangulat indexekben mért "duplacsúcs"-ra utoljára 2007. nyarán és őszén volt példa.