A befektetők világszerte óvatosságra intő jelként értelmezhették, hogy Wen Jiabao kínai miniszterelnök a globális fellendülés szerinte egyenlőtlen és lépcsőzetes jellegéről beszélt.

Pozitív impulzust adott viszont a munkanélküli ellátásért első ízben jelentkezők számának csökkenését mutató amerikai makroadat, az ezáltal megtámogatott optimizmus azonban viszonylag hamar elpárolgott a tőzsdékről.

Az elbizonytalanító hírek között kell megemlíteni az egyesült államokbeli olajkészletek váratlan bővülését mutató kormányzati számokat is, amelyek a korábban még dráguló fekete arany jegyzésének csökkenéséhez, ezen keresztül pedig az energiacégek gyengüléséhez vezetett. Az olaj jegyzése decemberi szállításra 3 százalékkal 77 dollár alá csökkent New Yorkban.

Pedig a nap első szakaszában az olaj árfolyama a Nemzetközi Energiaügynökségtől (IEA) még támogatást is kapott, miután a szervezet emelte az aktuális negyedévre vonatkozó globális olajkeresleti prognózisát.

Reggel az arany ismét új csúcsra, 1123 dollárig drágult, az elmúlt nyolc napban nyolcadszor ám később az egész árupiac gyengélkedésbe fogott, miután a dollár erősödése apasztotta a nyersanyagok iránti befektetői érdeklődést.

Mindez az energiacégek árfolyamában is megmutatkozott. Az S&P 500 iparági indexei között messze az energetikai profilú társaságok jegyzése mérséklődött a legnagyobb mértékben, bár az összes szektor a negatív tartományban állt a nap végén.

A pénzintézetek részvényei is olcsóbban forogtak, a JP Morgan és a Bank of America is 2 százaléknál többet veszített árfolyamából.

Összességében meglehetősen vegyes volt a kép a részvénypiacokon. A bizonytalanságot jól példázza az, hogy a Fehér Ház által bejelentett, elnöki vezetéssel tartandó decemberi munkaerőpiaci csúcs hírét egyszerre kísérték bizakodó és borúlátó kommentek.

A szektorok között kiemelkedően aktív volt a technológiai. A HP a 3Com megvásárlásával kapcsolatos terveivel a nap vesztesévé tette a Ciscót; úgy látszik, a befektetők előre aggódnak a konkurrencia miatt. Az Intel és az AMD jogi vitáját lezáró közös megegyezése eleinte segítette a technológiai papírok emelkedését.

A jelentők között a Wal-Mart óvatosan drágulni tudott, összhangban a vártnál jobb eredmények és a kissé rontott év végi kilátások alkotta vegyes képpel.

A kereskedés utolsó fél órájában az árfolyamok hanyatlása meredekebbé vált, végül a Dow Jones 0,9, a Nasdaq 0,8, az S&P 500 index pedig 1 százalékkal alacsonyabban zárt, mint szerdán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!