Csúnyán elhibázott felvásárlás miatt fizet az HSBC

Az HSBC egy 14 éve húzódó jogi vitát zárhat le azzal, hogy 1,6 milliárd dollárt fizet ki egy pertársaságnak - írja a Financial Times. Az egyik valaha volt leginkább elhibázott felvásárlás hagyatéka az ügy, aminek véget vetnek.
portfolio.hu, 2016. június 17. péntek, 09:21
Fotó: Reuters

Az HSBC az idei második félévre 585 millió dolláros adózás előtti költséget számol el, összesen pedig 1,575 milliárd dollár kifizetésére tett ígéretet egy 14 éve tartó ügyben a bankot perelő pertársaságnak. A peren kívüli egyezség kedvezőnek is mondható a bank részére, ugyanis korábban 2,5 és 3,6 milliárd dollárról is szó volt.

A brit bankcsoport még 2003-ban vásárolta fel az akkor még Household néven futó amerikai bankot 14,2 milliárd dollárért, ez nagy hibának bizonyult később, mivel rengeteg leírásra kényszerültek, és megörökölt ügyek sokat rontottak a bank megítélésén.

Az alapvetően alacsony adósbesorolásúaknak hitelező bank agresszív, sokszor félrevezető üzletpolitikával szerzett ügyfeleket, akik aztán nem tudták fizetni a magas kamatokat. Ráadásul a hitelportfólióról és a hitelezési gyakorlatról is hamis kijelentéseket tettek a felvásárolt bank korábbi vezetői, ezzel is félrevezették az HSBC-t.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK