Csúnyán lemaradt Budapest

Európa vezető tőzsdéi közül tavaly a legnagyobb növekedést az athéni érte el, míg a leggyengébben a madridi börze szerepelt.
NAPI, MTI-Eco, 2013. január 1. kedd, 15:59
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1133,96 ponton zárta a tavalyi évet. Ez 13,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, és a legnagyobb javulás 2009 óta. Az euróövezet 50 vezető részvényének Euro STOXX 50 indexe ugyancsak jól teljesített, 2635,93 pontos év végi záróértéke 13,8 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban.

Az egyes európai tőzsdék teljesítménye között nagy volt a különbség tavaly. Így például az athéni börze - amelynek az irányadó mutatója 2009 októbere és tavaly június között 84 százalékkal zuhant - a tavalyi évet összességében 33,4 százalékos emelkedéssel zárta, ami a legnagyobb növekedés volt az európai tőzsdemutatók között. A második legjobban szereplő tőzsde a frankfurti volt, ahol a DAX index 29,1 százalékkal erősödött 2011 végéhez képest.

A BUX, amely több mint 7 százalékos pluszt mutatott fel 2012-ben, így nem csak az éllovasoktól, de az euróövezettől is jócskán lemaradt. Igaz, a pesti börze teljesítménye még így is jobb, mint az európai sereghajtó spanyol és brit piacé. A madridi IBEX 4,7 százalékkal gyengült, a londoni FTSE100 csupán 5,8 százalékkal erősödött.

Tavaly a párizsi CAC-40 index 15,2 százalékkal, a milánói MIB tőzsdemutató 7,8 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2013.01.02 09:15

Úgy kellett, úgy kellett, káposztába hús kellett, beeeeeeeeeeeeee!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.02 09:09

tavaly? a 2010-es kormányváltás óta eltelt időben a magyar tőzsde rosszabbul teljesít, mint a görög!!!!!!!!!! hantaboyék a csődben lévő görögök szintjére rohasztották a magyar gazdaságot.
egy ország gazdasági lehetőségeit, erejét a legnagyobb vállalatain keresztül lehet megítélni.
a kormányváltás óta letelt időszakban a BUX 30%-ot zuhant. ugyanezen időszakban a német DAX 35%-ot emelkedett. élesen elválik kettő egymástól, látható, hogy a probléma a magyar gazdasággal van. de ez nem is csoda, egy agyalágyult kókler szektás csürhe került hatalomra, céljuk a gazdaság elrohasztása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.01.01 18:18

Sebaj, vannak vezető statisztikáink. Például jók vagyunk alkoholizmusban, öngyiben, új adók bevezetésében, szegénységbe taszításba. Úgy 4 millió él szegénységi küszöb körül a 10-ből. Hajrá gennyespolitikusok, lesz ez még rosszabb is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html