Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csütörtökön esedékes, európai uniós tagságról szóló brit népszavazást megelőző két hétben a devizapiaci hullámvasút két látványos fordulatot is átélt. A legutóbbi, amely a maradáspártiak javára billentette az esélyeket, a munkáspárti és a maradás mellett voksát letevő képviselő, Jo Cox tragikus halála volt. Az elmúlt két hétben a font árfolyama átélt például egy 10 százalékos esést a biztonságos menedéknek tartott jennel szemben, csak azért, hogy utána a múlt csütörtöki mélypontról 5 százalékot erősödjön hétfő reggelig - hívta fel a figyelmet John J. Hardy, a Saxo Bank vezető devizastratégája.

Azonban még a várható szavazati arányok hirtelen változása után is a Financial Times hétfői közvélemény kutatása azt mutatta, holtverseny alakult ki 44 százalékon a távozni és a maradni vágyók között, a megkérdezettek fennmaradó része még mindig bizonytalan. Ez éles fordulat a korábbi felmérésekhez képest, amelyek a távozáspártiak enyhe többségét mutatták. Fontos viszont megjegyezni, hogy nem a maradáspártiak lettek eközben többen, hanem a kilépéspártiakból időközben sokan bizonytalanná váltak. A csütörtöki szavazáson azonban nincs olyan választható opció a szavazók számára, hogy "bizonytalan".

Nem kettő, három lehetőség

A megfigyelőket és a devizakereskedőket elsősorban természetesen a népszavazás két lehetséges kimenetele érdekli: Kint, vagy bent? Azonban sokan felhívják a figyelmet, hogy az sem mindegy, milyen arányú lesz az adott oldal győzelme, ez ugyanis hosszabb távon is meghatározhatja az Egyesült Királyság jövőjét és kapcsolatát az Európai Unióval a szavazás után. Különösen ez lehet a helyzet, ha a kilépéspártiak csak nagyon kis előnnyel nyernének. Ekkor ugyanis egyesek szerint újabb népszavazás kiírására kerülhet sor, különösen ha az Egyesült Királyságot addig keményen megizzasztanák az eszközárak mélyrepülése a brit gazdaság gyenge teljesítményével és az EU komoly, a kilépés következményeire való figyelmeztetéseivel párosulva. Ez utóbbi persze csak egy lehetőség, mivel az Unió részéről bármilyen nyomásgyakorlás könnyen visszafelé sülhet el.

Összességében tehát a devizakereskedőknek három lehetőségre kell komolyan felkészülniük: bennmaradás, kis arányú Brexit-győzelem és világos, egyértelmű Brexit-győzelem. Hardy szerint ezekre a következőek lehetnek majd a piaci reakciók.

Ha maradnak

A maradáspártiak akár csak kis arányú győzelmére adott piaci reakciók tűnnek a legegyértelműbbnek. A brit gazdaság hatalmas strukturális egyensúlytalanságai és a tátongó folyó fizetési mérleghiánya folyamatos aggodalomra adnak okot a font árfolyamával kapcsolatban. Azonban a népszavazással kapcsolatos aggodalmak eltűnése a Brexit ellen kötött fedezeti pozíciók gyors leépülésével járna, s egy egészséges mértékű visszafogott kereslet jelenne meg, amely komoly visszapattanást eredményezne egy-két negyedévre a brit gazdaságban.

A font várhatóan rövidtávon legjobban a svájci frankkal és a dollárral szemben értékelődhetne fel. Ez utóbbi mozgást erősítené a dollár új keletű gyengélkedése, amelyet a Fed korábbiaknál enyhébb hangneme eredményezett. Ugyanakkor az elsődleges pozitív reakciót követően a jen ellenében kevésbé valószínű a font felértékelődése.

Ha mennek

Egy Brexit-többség esetén - legyen az nagy vagy kisebb -, sokkal volatilisebb piaci reakciókra lehetne számítani. Különösen annak fényében, hogy a befektetők az elmúlt napokban inkább olyan impulzusokat kaptak, amelyek alapján a maradást látták esélyesebbnek.

Az Egyesült Királyság és az Unió is a gyengébb árfolyamban érdekelt, különösen, ha az alacsonyabb inflációs számokkal párosul, így bármilyen intervenció a devizapiacon csak amiatt követezhet be, hogy megpróbálják megelőzni a devizapiaci mozgások más eszközpiacokra átgyűrűző fertőzését.

Más szóval, a Bank of England simán megengedné a font akár 20 százalékos leértékelődését is, ha annak nem lennének komoly következményei a befektetők kockázatvállalási hajlandóságára.

font/dollár árfolyam
Kép: Saxo Bank

A szavazást követő első órákban és napokban várhatóan komoly volatilitás lesz majd a piacon. A legnagyobb energiájú és legnagyobb font leértékelődést magával hozó eredmény természetesen az egyértelmű, nagy többséggel megtámogatott Brexit-párti győzelem lenne - véli Hardy. Akár a font azonnali, 10-12 százalékos zuhanása sem elképzelhetetlen, még akkor sem, ha az első heves hatások idővel majd enyhülnek.

Még egy világos Brexit győzelmet követően is előbb-utóbb a dolgoknak vissza kell térniük a normális kerékvágásba a brit gazdaságban, s ekkor is érvényesülne a népszavazás okozta bizonytalanság miatt elhalasztott kereslet visszatérése.

Ha kis többséggel nyerne a Brexit, akkor is az előbb vázolt piaci reakciókra lehetne felkészülni. A különbség annyi lenne, hogy a volatilitás kisebb lesz, s a piac gyorsan ismét bizonytalan üzemmódba kapcsolna, azt találgatva, lesz-e következő népszavazás.

Már minden beépült?

A fent vázolt piaci reakciók azonban természetesen csak előzetes találgatások - hívja fel a figyelmet a Saxo Bank szakértője. Elképzelhető, hogy csak egy fáradt, fel-le ingadozást látunk majd az eredmények után, s az árfolyamokba az elmúlt hetekbe már többé kevésbé beépült minden. A szereplők figyelme ezután mindenképpen az amerikai gazdaság állapotára, a közelgő amerikai elnökválasztásokra és a Bank of Japan következő akcióira irányul majd.

A cikk megjelenését a Saxo Bank támogatta.

(Borítókép: lazyllama / Shutterstock.com)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!