Csütörtökön kicsit olcsóbb lett az állam finanszírozása

A meghirdetett mennyiségnél 11,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 56,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 13. csütörtök, 12:51
Fotó: Napi.hu

Az ÁKK 18 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 15 milliárd forintért 5 éves és 12 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt. A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 75,21 milliárd forintos ajánlatából az ÁKK 18 milliárd forintot fogadott el az előző aukción kialakultnál 10 bázisponttal alacsonyabb, 1,03 százalékos átlaghozamon.

Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 1,06 százalékos referenciahozam alakult ki. (Keményen kritizálta Matolcsyékat az ECB.)

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 70,80 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 20,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 12 bázisponttal alacsonyabb, 2,04 százalékos átlaghozamon.

A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 2,10 százalék volt.

A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 49,05 milliárd forintból, megemelt értékesítéssel, 18 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,24 százalék volt, 33 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

Szerdán a 10 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 3,30 százalék volt - írja az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK