Csütörtökön - a hagyományoknak megfelelően az Alcoa beszámolójával - indul az amerikai gyorsjelentési szezon, amely a jövő héten lendül majd be igazán. A szép harmadik negyedéves eredményszámokkal nem lesz baj, ám a növekedés üteme az erősebb bázis miatt az előző negyedévi 15-20 százalékról 10 százalékra lassulhat - mondta a Napinak Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Ennek megfelelően a szokottnál több társaság rukkolt elő óvatosságra intő előrejelzésekkel. S bár a profit soron az elemző javulást vár (továbbra is elsősorban a költséghatékonyság javítása által), úgy véli, az igazán fontos árbevétel terén még mindig okozhatnak csalódásokat az amerikai vállalatok.

Az árfolyamok alakulása szempontjából a gyorsjelentési szezon kezdete előtti felhúzást követően az első hetekben futhatnak lokális csúcsra, ahonnan aztán a hangulat függvényében jöhet egy lecsorgás. Iparági szinten az exportorientált társaságok teljesítménye nem alakult feltétlenül kimagaslóan, hiszen a dollárárfolyam az időszak során sokat hullámzott és szeptember során már érezhetően gyengült. A fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok, illetve a kiskereskedelmi láncok azonban profitálhattak a GDP növekedési üteme alapján javuló fogyasztásból, bár ez a válság előtti szintekhez képest még mindig nyomott szintet jelent. Az árupiaci hossz folytán szintén jól teljesíthettek a nyersanyagipari vállalatok. A technológiai szektor szereplői közül egynémely cégnél (így például az Apple-nél) már túlságosan is optimista árazási szintek tapasztalhatóak. Ráadásul a számítástechnikai eszközök iránti kereslet csökkenése érezhető tendenciát mutat - hangsúlyozta Blahó. A nyomott várakozások folytán pozitív meglepetést okozhatnak viszont a pénzügyi szektor elmúlt hetekben folyamatosan büntetett szereplői.


Nem lesznek rosszak a gyorsjelentések, de az előző negyedév pozitívmeglepetés-arányát (az S&P-500 esetében ez 84 százalékos volt) garantáltan nem fogják tudni újrázni - szögezte le lapunk kérdésére Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője. Úgy véli, az éves terveket sem fogják az előző negyedévhez képest emelni a vállalatok menedzsmentjei. Ez alól csak egy-két kivétel akadhat majd, ám a jelenlegi árszintek mellett ezeknek már nem lesz érdemi hatásuk. Költséggazdálkodási szempontból a harmadik negyedévben az operatív és beszerzési költségekre, illetve a készletezés alakulására lehet érdemes odafigyelni, mivel ezek a magas alapanyagárak miatt alaposan megugorhattak.



A pénzügyi szektorban a részvénykibocsátások számának visszaesése miatt kieső bevételeket pótolhatják a felpörgő vállalati felvásárlások lebonyolításáért felszámolt jutalékok, ám az igazi húzóerőt ismét a kötvény- és árupiaci saját számlás kereskedés adhatja. Ettől függetlenül a teljes képet nézve a jelzálogpiaci kitettség folytán még mindig ott tátong egy megközelítőleg 1000 milliárd dolláros lyuk, amely szigorúbb tőkemegfelelési szabályok esetén a pénzügyi szektor jó pár szereplőjének bukásával járhatna - hangsúlyozta Sarkadi.

A szakember szerint a piac egészének állapotát a legjobban az Apple gyorsjelentés előtti és utáni reakciója tükrözheti. A legnépszerűbbnek számító (és sok helyütt felülsúlyozott) részvény jelenleg 75 alapkezelő kedvence, míg a második helyezett JP Morgan csak 42-é. Ezzel szemben az elmúlt időszakban folyamatosan jöttek ki a konkurensek az alkalmasint innovatívabb termékekkel és az iPhone 4-es körül is sok huzavona ment az antenna konstrukciós hibája miatt. Így Sarkadi szerint könnyen előfordulhat, hogy a befektetői hangulat fordulása esetén a papír a jelenlegi 280 dollár körüli szintről (a 300 dollár feletti célárak ellenére) jövő tavaszig a 200-as szint alá is benéz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!