Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az áremelkedés fő oka a két legnagyobb ázsiai exportőr, India és Thaiföld vártnál sokkal alacsonyabb termelése volt. Ráadásul Brazíliában a termelés visszaesett. A friss becslések alapján a 2020-ban a globális cukorhiány jóval nagyobb lesz, mint korábban - számolt be a farmer.pl írása nyomán a Magyarmezőgazdaság.hu.

A jó hír az, hogy a tőzsdei áremelkedés nem lesz azonnali hatással az egységes európai piacra, középtávon azonban a cukorárak valószínűleg követik azt.

A brazil cukoripari szövetség (Unica) szerint az ország cukortermelése tavaly  82,4 százalékkal esett vissza, mivel a cukorgyárak az eddigi legtöbb etanolt gyártottak cukornádból. A dél-amerikai országban az autók körülbelül 70 százaléka tiszta etanollal, vagy etanol és benzin keverékével üzemel. Viszont előfordulhat, hogy a magas cukorár miatt Brazília mégis kevesebb etanolt és több cukrot gyárt majd, ez 4 millió tonna cukortöbbletet eredményezhet.

Az indiai és thaiföldi cukorgyártóknak, amelyek tavaly még a világ legnagyobb termelői közé tartoztak, a kedvezőtlen időjárási körülmények (monszun, illetve aszály) okoztak gondot, és termeléscsökkenést. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma arra számít, hogy a thaiföldi cukortermelés több mint egymillió tonnával csökken 2020-ra. Indiában pedig a cukortermelés 30 százalékkal esett vissza tavaly.

A cukorárak az egységes európai piacon is kissé emelkedtek. Az Európai Unióban 2019. októberében átlagosan 332 euróba került a fehér cukor tonnája, ez 12 eurós drágulás az előző negyedévhez képest - írta a portál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!