Nincs még egy ekkora sikertermék, mégis összeomlott a gyártó részvényárfolyama

Többszöri halogatás után megjelent a Cyberpunk 2077 nevű videójáték, ami minden idők egyik legerősebb eladását produkálta: csak előrendelve 8 millió példány kelt el belőle, de a rendes kiadás után 10 millió darab fölé ugrott az első heti értékesítési mutató. Ennek ellenére a fejlesztő CD Projekt Red részvényárfolyama visszaesett.
Szabó Dániel, 2020. december 13. vasárnap, 12:17
Fotó: AFP

Nem volt egyszerű történet, hogy megjelenjen a Cyberpunk 2077 nevű játék PC-re, különböző generációs Xboxokra és Playstationökre, de december 10-én végre elkészült a játék, aminek kiadását többször is elhalasztotta a kiadó. A koronavírus-járvány miatt a fejlesztést át kellett szervezni: a lengyel cég dolgozói otthonról próbálták megcsinálni a játékot, így már előre - még ha finoman is -, de többször jelezték, hogy lehetnék hibák az elején.

A kritikai és a játékosi vélemények legnagyobb része egyértelműen pozitív, a legtöbben szeretik a Cyberpunk 2077-et, valamint a fiktív nagyvállalatok által uralt világát, ahol az ember már csak egy porhüvely, amit gépi implantátumok alakítanak át olyanra, amilyenre azt a gazdatest akarja (vagy megengedheti magának pénzzel). Annak ellenére jó a visszhang, hogy rengeteg hiba, bug és más probléma van a játékkal, amiben még Keanu Reeves is "szerepel".

Utóbbi hatása érződik egyelőre erőteljesebben a lengyel CD Projekt Red részvényeinél: ahogy a GamesIndustry.biz szakoldal írja, míg a december 4-i részvényenkénti 443 zlotyis árfolyam azt tükrözte, hogy már a megjelenés előtt sikernek árazták a játékot, most pénteken már 314 zloty alá esett a papírok ára.

Ha visszatekintünk, a CD Projekt Red 31 százalékos visszaesést szenvedett el az augusztusi csúcshoz képest, amikor piaci kapitalizációja 42,5 milliárd zloty volt, a részvényárfolyam pedig elérte 460,8 zlotys szintet. Azóta folyamatosan, de 25 százalékos süllyedésben voltak a papírok.

Mivel a játék régi és új konzolokon is elérhető, valamint olyan streamingszolgáltatások, mint a Google Stadia és a Geforce Now is a kínálatába vette, a Bloomberg előrejelzése szerint a játék meghaladhatja a Red Dead Redemption 2 első két hétben elért 17 millió darabos eladását, ami azóta a rekordtartó. A szaklap szerint a Cyberpunk 2077 valószínűleg minden idők tizedik legnagyobb példányszámban eladott játékává válhat, akár 29,7 millió darabot is megvehetnek belőle.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Susala, 2020.12.14 15:40

Előre megmondtam már 5 éve, hogy a Cyberpunk nagyon nagy mellényúlás, és legyen bármily csilivili csintadratta grafikája, bukás lesz... egy Witcher sorozat után döbbenet, hogy nem értete meg ezt a cég vezetése, pedig világon Witcher rajongók százmilliói tiltakoztak, hogy nem a szetetett (milliók jó szórakozéását garantáló) és nekik is bombasikert garantáló WItcher sorozatot folytatják... hát tessék, most megehetik, amit főztek... ráadásul a kisember nem is tud vele játszani, mert a felhő streamer-ek bár kínálják, csak éppen ahhoz is erős gép kell és extra gyors net... hagyományos játék megoldásoknál meg cserélni kell a hardvert is akár, ennyit meg ez a GTA és Bioshock klón infantilius lövölde nem ér sajnos... mindenki a Witcher folytatását várja inkább...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html