A romániai tőkepiaci felügyelet határozatlan időre felfüggesztette a hetek óta eltűntként nyilvántartott tőzsdevezető Cristian Sima korábbi brókercégének, a WBS Romania (WBSR) kereskedési jogát, miután a vállalat vezetése megtagadta kiadni ügyfelei számlaadatait.
A felügyelet attól tart, hogy bár Simának hivatalosan nincs már köze a céghez, a WBSR ügyfeleinek számláiról is eltűnhetettek pénzösszegek. A WBSR a bukaresti értéktőzsdén (BVB) jelentéktelen közvetítőnek számít, az év első kilenc hónapjában ugyanis mindössze 13 millió lej (egy euró 4,5 lej) értékben kötött üzletet. Ezzel szemben a Sibexen az egyik legnagyobb határidős kereskedő, szeptember végéig összesen 1,76 millió ügyletet bonyolított a cég.

A romániai hatóságok hivatalból indítottak eljárást pár hete Sima ügyében, miután felmerült a gyanú, hogy a nagyszebeni tőzsde (Sibex) elnök-vezérigazgatója elhagyta az országot saját brókercége, a WBS Holding (WBSH) ügyfeleinek pénzével. Hogy pontosan hány befektető lehet érintett az ügyben, azt máig nem lehet tudni, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett WBSH ugyanis csak külföldre közvetített pénzpiaci megbízásokat romániai ügyfelek számára, a cég a helyi tőkepiaci felügyeletnél nem volt nyilvántartva.

Október közepén Sima egy felvételt küldött az egyik helyi televízió-társaságnak, amelyben azt állította, hogy a pénzt nem lopta el, hanem megbízás nélküli ügyleteken veszítette el az összeget. Az Izlandról üzenő Sima szerint 3,5 millió euró a veszteség és mintegy 60 ügyfele érintett.

Cristian Sima a múlt év közepén, került a Sibex élére, majd ezt követően − összeférhetetlenség miatt − kénytelen volt hivatalosan eladni a Romániában bejegyzett brókercégét, a WBSR-t, piaci pletykák szerint azonban a háttérből továbbra is ő irányította az ügyeket.
Az izlandi önkéntes száműzetéséből Sima egy közösségi oldalon egy új cég, a Failure tulajdonosaként tünteti fel magát, aki rövid idő alatt 4 millió eurót veszített a határidős piacokon.

A bróker profiljában Winston Churchillt idézi: success is the ability to go from failure to failure without losing your enthusiasm (a siker azon képesség, mellyel a kudarcok közepette is megőrizzük lelkesedésünket). A bróker profilja itt megtekinthető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!