Az már a hét elején kiderült, hogy a társaság azt követően kért hétfőn csődvédelmet maga ellen, hogy a hétvégén kútba estek a felvásárlásáról folytatott tárgyalások. Előbb a Jefferies & Company, majd az Interactive Brokers is azzal az indoklással állt el az üzlettől, hogy mintegy 700 millió dollár hiányzott az összesen 7,3 milliárd dolláros ügyfélszámla-állományból.

A pénz ugyan az MF Global ügyvédje szerint nem veszett el és egyéb számlákon hiánytalanul rendelkezésre áll, a társaság felszámolását felügyelő állami értékpapír-befektető védelmi társaság (SIPC) azonban jelezte, még nem volt módja ellenőrizni a brókercég állítását. Így egyelőre csak az MF Global ügyfelei ostromolják őket, hogy megvan-e a pénzük és mikor kaphatják vissza - írta a Bloomberg.

Mindenesetre az amerikai határidős piacok felügyelete (CFTC) vizsgálatot indított az ügyben és felszólította az MF Globalt, hogy bocsássa rendelkezésre teljes könyvelését.

Az esetleges felügyeleti vizsgálatok kapcsán a Reuters értesülései szerint már az FBI is jelezte érdeklődését, felmerült ugyanis a hűtlen kezelés gyanúja a hiányzó pénz kapcsán. Az ügyfeleknek már az önmagában gondot okozhat, hogy az Intercontinental Exchange (ICE) és a CME egyaránt a meglevő határidős pozíciók zárására korlátozta az MF Global kereskedési jogait.

A brókercéget - amelynek csődje az amerikai vállalatok történetének nyolcadik legnagyobbja - 191,6 millió dolláros harmadik negyedéves rekordvesztesége mellett 6,3 milliárd dolláros problémás eurózónás államkötvény-kitettsége, illetve az amiatti bóvlikategóriába minősítés küldte a padlóra. Ez ugyanis jelentősen megnövelte a cég forrásköltségeit, valamint nagyobb fedezetet kellett betolnia sajátszámlás ügyletei mögé is, likviditási gondokat okozva a cégnek.

A csődvédelmi eljáráshoz benyújtott adatlap szerint - mint korábban írtuk - a legjelentősebb hitelezők a JP Morgan Chase 1,2 milliárd dollárral, illetve a Deutsche Bank Trust Co. 690 millió dollárral. Mindkét társaság letétkezelőként van feltüntetve, ők bonyolították ugyanis az MF Global mögöttes kötvénykibocsátásait.

A nagyobb hitelezők között szerepel a CNBC is, a csaknem 845 ezer dolláros követelés mögött a hírcsatorna közlése szerint hirdetési díjak állnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!