BUX
38240

Dakota mondásokkal lehet idén pénzt keresni

Számos a Wall Streeten honos legenda szerint jól kell hogy sikerüljön az idei év a tőzsdéknek. Az amerikai foci, az elnöki ciklus és a naptár is a részvényeknek kedvez.

NAPI, 2011. január 28. péntek, 14:13

Akárcsak tavaly és tavalyelőtt, idén is a részvénypiacoknak kedvez az úgynevezett Super Bowl Indikátor. A mondás szerint ha az amerikai futball bajnokság döntőjének minősülő összecsapásban volt NFL-tag csapat nyer, az jó a tőzsdének, míg volt AFL-es csapat győzelme esetén medvepiac várható. Az idei Super Bowl döntőben résztvevő mindkét csapat korábban az NFL tagja volt - a Pittsburh Steelers és a Green Bay Packers egyaránt - így esélye sincs a kedvezőtlen kimenetelnek. A Stock Traders Alamanch szerint NFL-es csapat győzelme az évek 80 százalékában hozott eddig emelkedést a piacon. Ráadásul azokban az években, amikor a Pittsburgh nyert, a részvénypiac átlagosan 26 százalék nyereséget tudott elkönyvelni az év végéig - hívja fel a figyelmet az American Association of Individual Investors szakértője.

A naptár is a bika mellettNem csak ez, de a naptárhatás is a tőzsdék mellett szól 2011-ben. Az úgynevezett január effektus szerint - amilyen a január, olyan az egész év - ha emelkedéssel zárják az első hónapot a piacok, az év egészére nézve is emelkedést jelent. Jeffrey Hirsch, a Stock Traders Almanach szerkesztője szerint a január barométer 1950 óta csak hétszer hibázott nagyobbat, igaz, ezekből a hibákból 4 erre az évezredre jutott. Hirsch szerint az indikátor akkor is védhető, hiszen ezen években rendkívüli események történtek, a 2001-es terrortámadások, a 2003-ban indult iraki háború és a 2008-as összeomlást követő medvepiac vége.Jót mutat az elnöki ciklus

Az elnöki ciklusokon alapuló előrejelzések is kedvezőek az idei évre. Sam Stovall, az S&P stratégájának kalkulációi szerint az amerikai elnöki regnálások harmadik évében átlagosan 17 százalékkal emelkedett az amerikai részvénypiac 1945 óta. Az elnöki ciklusokat figyelembe vevő elmélet szerint a megválasztott elnökök az első két évben általában restriktívebb gazdaságpolitikát folytatnak, míg az utolsó két esztendőben lazábbra engedik a gyeplőt és ez a cégek profitján és a részvényárfolyamokon is látszik. (Ebből a szempontból viszont már nem olyan biztos, hogy Obama elnökségére is alkalmazható az elmélet).

A januári záróárak kivételével a felsorolt tények azonban már hosszabb ideje ismertek a tőzsdei befektetők körében, az elnöki ciklussal kapcsolatos kedvező várakozásokról már hónapok óta lehet olvasni az amerikai pénzügyi sajtóban. Így nem kizárt, hogy ez is hajtóereje lehetet a hónapok óta tartó áremelkedésnek az amerikai tőzsdéken. A pusztán hosszú távú statisztikák alapján történő befektetések ráadásul csúfos veszteségeket is hozhatnak, a Super Bowl Indikátor 2008-ban pluszos évet jelzett előre az amerikai piacokon, mint ahogy az elnöki ciklusok alapján is pozitívan kellett volna zárulnia Bush elnök utolsó évének. Ehhez képest ősszel szakadékba zuhantak a részvény árfolyamok.