Danubius: egyelőre sikerült elkerülni a romlást

A Danubius Rt.-t mind a forint erősödése ( árait márkában ráadásul egy évre előre képzi), mind a világturizmus szeptember 11-i terrortámadás miatti sújtotta, amihez az ötcsillagos budapesti szállodás erősebb versenye is járult. Mindennek fényében a tavalyhoz képest 10,8 százalékkal növekvő ( 26,8 milliárdos) árbevétel és a 0,35 százalékkal nagyobb ( 4,624 milliárdos) adózás előtti eredmény - amelyből 3 milliárd júliustól szeptemberig képződött- jónak mondható, igaz, a közölt adatok távolról sem teljes körűek.
Máté Dániel, 2001. november 13. kedd, 08:22
Fotó:

Nem csak az adó hiányzik ( a cseh szállodacég a magyarnál magasabb adókulcs alapján fizet), de nem szerepel benne a 375 ezer saját részvényen realizált - persze, valójában csak technikai jellegű- 1200 forintos árfolyamveszteség 450 milliós negatív és az összesen 12 milliárd forintos hosszú lejáratú - túlnyomórészt dolláros illetve eurós- hitelállományon elért árfolyamnyereség sem. Utóbbi -még ha szeptember végén nem is állt túl jól a forint- legalább egymilliárd forintos látens ( ám a magyar adómérlegben megjelenő) pénzügyi eredménytöbbletet jelent.
A Danubius nem panaszkodhat szállodái foglaltságára ( az átlagos szint Magyarországon a 2000 első háromnegyedévi 64,2 százalékról 66,4 százalékra nőtt, továbbra is a sárvári termál a rekorder 84 százalékkal), ám az öt- és négycsillagos házak csökkenő forgalmát az olcsóbb szállók kompenzálták, így a bevétel csökkent. A margitszigeti Thermal Hotel augusztusban befejeződött 4 milliárdos rekonstrukciója miatt részben be kellett zárni a szállót, ez negyedmilliárd forintos eredménykiesést hozott. A társaság számításai szerint a forint erősödése május óta a tervezett szinthez képest 453,7 millió forintos bevétel-kiesést között, mivel a márka-árakat nem tudták menet közben emelni. ( Az új árak 2002 márciusában lépnek életbe, de az erősödő verseny miatt ezek sem lesznek lényegesen magasabbak.)
A hazai visszaesést sikerrel kompenzálta a csak tavaly június óta konszolidált Lecebne Lazné 80 százalékos foglaltsága. A cseh cég már az árbevétel 28,7 százalékát adja és a nyereséghez is vélhetően komolyan hozzájárul. ( A jelentés nem közöl ennél részletesebb adatokat.)
Mindezek alapján a Danubius idén tudja tartani a tavalyi szintet, az adózás előtt 5 utána talán valamivel kevesebb, mint 4 milliárd forintot. A cseh akvizíció tehát sikerrel tudta ellensúlyozni a külső körülmények romlását, jövőre azonban már komolyabb takarékossági intézkedésekre lesz szükség az eredmény szinten tartásához.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK