A londoni FTSE-100 mutató 0,66 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,49 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,48 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,61 százalékkal, Madridban pedig 0,70 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,72 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,69 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,46 százalékkal csökkent. Budapest viszont emelkedéssel zárta a hetet.

A nap hangulatát megalapozta a tőzsdenyitás előtt közzétett adatsor, amely arról tanúskodott, hogy a német gyáripar megrendelései a vártnál nagyobb mértékben csökkentek májusban. Mindez a napokban közölt és ugyancsak csalódást keltő kiskereskedelmi és munkanélküliségi adatokkal együtt "fékezésre" késztette a befektetőket. Pénteken a német iparvállalatok alindexe 1,8 százalékkal esett.

Mérlegfőösszege alapján a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank 2,47 százalékos pluszban zárta a kereskedést Frankfurtban annak nyomán, hogy bejelentették, távozik a banktól Garth Ritchie, a befektetési banki üzletág vezetője. Régóta várták ezt a lépést, miközben a bank több milliárd dolláros átalakításra készül, aminek keretében jelentősen megnyirbálják az évek óta gyengélkedő befektetési banki üzletágat. Úgy tudni, hogy az értékpapír-kereskedelmi üzletágban minden második munkahely "inog".

Mindeközben Luis de Guindos, az Európai Központi Bank alelnöke egy spanyol rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy a rendelkezésre álló minden monetáris politikai eszközt bevethetik, hogy megbirkózzanak a gazdasági növekedés lassulásával, és elérjék az inflációs célszámot.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,47 százalékos, az S&P 500-as index 0,58 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,59 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog. A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,36 százalékos pluszban, 64,16 dolláron, míg az augusztusi szállítású WTI 0,21 százalékos mínuszban, 57,22 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára augusztusi szállításra 1,60 százalékkal, 1398,20 dollárra esett.

Egy euróért 1,1213 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,63 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!