A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli árfolyamok alapján a főbb európai tőzsdeindexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,4-0,6 százalék emelkedéssel kezdhetik a keddi kereskedést.

Hétfőn mély veszteségbe szorították az európai tőzsdeindexeket a koronavírus-fertőzés európai terjedésétől való aggodalmak. A legnagyobb veszteségeket az utazási és üdülési ágazat részvényei szenvedték el.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 3,76 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 3,79 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 4,01 százalékkal esett hétfőn. Londonban 3,34 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 4,01 százalékkal gyengült, Párizsban a CAC-40 index pedig 3,94 százalékkal esett. A milánói FTSE MIB index 5,43 százalékkal gyengült, Madridban az IBEX 35 index pedig 4,07 százalék eséssel fejezte be a hétfői kereskedést.

Az utazási és üdülési ágazat árfolyamindexe hat százalékkal esett hétfőn. Az easyJet részvénye 16,5 százalékkal esett, a Ryanair részvénye 13 százalékkal, a British Airways tulajdonosa, az International Consolidated Airlines Group részvénye pedig 9 százalékkal gyengült. A német Tui utazási iroda részvénye tíz százalékot veszített.

Az olajárak is a részvénypiaci pozitív korrekciót követték kedden. A Brent nyersolaj ára 0,45 százalékkal emelkedett hordónként 56,02 dollárra, miután hétfőn 3,8 százalékot veszített. A WTI ára pedig a hétfői 3,7 százalékos veszteségből 0,51 százalékot korrigált felfelé 51,69 dollárra.

Az arany ára viszont lefelé korrigált a hétfői hét éves csúcsról, amit befektetési menedék szerepének köszönhetően ért el. Az európai piaci nyitás előtt másfél órával 0,77 százalékkal állt alacsonyabban a spot ár a globális kereskedelemben unciánként 1647,63 dolláron.

Az euró árfolyama változatlanul 1,0852 dollár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!