Elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 0,3 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,2 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,5 százalékkal eshet a nyitásban.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben túlnyomórészt csökkentek az irányadó tőzsdemutatók, a dollár pedig gyengült a válságok idején biztos menedéknek számító japán jenhez képest. Az arany elrugaszkodott négyheti mélypontjáról, de még mindig az unciánként 1300 dolláros szint alatt maradt az ára - írja az MTI.

Miután Donald Trump amerikai elnök és kormányzata a héten megpróbálta nagyobb nyomás alá helyezni Észak-Koreát, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető "a történelem legkeményebb ellenlépésével" fenyegette meg Washingtont. Ezt a kijelentést Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter úgy értelmezte, hogy Kim Dzsong Un "a legnagyobb csendes-óceáni hidrogénbomba felrobbantására utalhat".

Bár a Fed nyíltpiaci bizottsága nem okozott meglepetést szerdán kihirdetett döntéseivel és előrejelzésével, a befektetők egyre nagyobb esélyt adnak egy decemberi kamatemelésnek, amely idén már a harmadik lenne a sorban. A CME FedWatch kalkulációja szerint a piac már 78,4 százalékos esélyt ad a kamatemelésnek, míg a hét elején bőven 50 százalék alatt járt ez a mutató.

Rontotta a kockázatvállalási hajlandóságot az is, hogy a Standard & Poor's csütörtökön leminősítette Kínát, elsősorban a gyors hitelkiáramlásból eredő reálgazdasági és költségvetési kockázatokkal indokolva a döntést.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,18 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,91 százalékos, a vezető sanghaji index 0,32 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,86 százalékos mínuszban állt a záráshoz közeledve, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,49 százalékos, a szingapúri STI-index pedig 0,01 százalékos nyereséget mutatott.

A kőolaj világpiaci ára keveset változott, a befektetők kivárnak, mivel az OPEC-tagállamok, valamint a kartellen kívüli nagy olajexportőr országok szakminiszterei pénteken bécsi találkozójukon hoznak döntést a kőolajkitermelést korlátozó megállapodás sorsáról.

Közép-európai idő szerint reggel háromnegyed nyolc körül a Brent hordónként (159 liter) 56,44 dollárba került novemberi szállításra, 1 centes, 0,02 százalékos pluszban forgott. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a novemberi szállítású WTI ára hordónként 11 centtel, 0,22 százalékkal, 50,66 dollárra nőtt.

Csütörtökön London kivételével emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,11 százalékkal, 7263,90 pontra esett, míg a frankfurti DAX-index 0,25 százalékkal, 12 600,03 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,49 százalékkal, 5267,29 pontra nőtt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,24 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,32 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,48 százalékkal emelkedett. Az USA is borús napot zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!