A várakozásoknak megfelelő, 1,189 milliárd forintos IAS szerinti adózott eredményről adott számot a Rába Rt. gyorsjelentésében. A társaság árbevétele 57,2 milliárd forint lett - ebből 16,4 milliárd forint jutott az utolsó három hónapra - a kamatfizetés és adózás előtti üzemi eredmény pedig 2,529 milliárd forintot tesz ki. Az árbevételnél 11,7 százalékos a visszaesés, a profitban - a várakozásoknak megfelelően - közel 60 százalékos. A futómű üzletág jól teljesített az utolsó három hónapban, az alkatrész üzletágnál viszont a már korábban elhangzott figyelmeztetés szerepel a jelentésben: a Suzuki modellváltás miatt az első negyedévben várhatóan visszaesés lesz tapasztalható. A jelentés nem jelenthet igazán meglepetést a piac számára, megfigyelők szerint a a társaság megítélésére a közeljövőben várhatóan nagyobb hatással lesz a honvédelmi tender eredményének akár hónapokon belüli kihirdetése, mint a Rába tényleges teljesítményéről szóló adatok. Szlovák lapértesülés szerint a Danubius nyerte meg pöstyéni fürdőkomplexum 68 százalékára kiírt pályázatot, amelyről hivatalosan hétfőn lesz döntés. (A szállodalánc a NAPI Gazdaság kérdésére nem kommentálta a hírt.) A Danubius 1,018 milliárd koronát kínált a pakettért. A szállodacég várható tavalyi IAS szerinti eredménye - melyet jövő csütörtökön tesznek közzé - jószerivel elég lehet az 5,85 milliárd forintot igénylő akvizíció fedezésére A működő vállalkozások száma tavaly közel 79 ezerrel gyarapodott, melynek mintegy 49 százalékát az egyéni, 51 százalékát pedig a társas vállalkozások számának növekedése tette ki. December 31-én 840 575 vállalkozás és 923 571 szevezet működött az országban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Főtevékenységük szerint vizsgálva a változást, kiemelkedő volt az "Ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás" (+41 ezer), illetve az "Építőipar" (+6500) nemzetgazdasági ágba tartozók számának gyarapodása. E két ágazatba tartozók számának emelkedése jelentette az összes változás közel 60 százalékát. Őrizetbe vették a legnagyobb lengyel olajipari társaság, a PKN Orlen elnökét. Andrzej Modrzejewski - akit a BBC szerint kihallgatása után elengedtek - a PAP lengyel hírügynökséghez eljuttatott közleményében provokációnak nevezte a felügyelő bizottság mai ülése előttre időzített lépést. A PKN Orlen 17,58 százalékának megvásárlásáról a Mol Rt jelenleg is tárgyal a Nafta Polskával, amely már ki tudja hányszor elhalasztotta a döntést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!