A hatodik hónapot az előzetesen jelzett 403 millió helyett 397 millió euró hiánnyal zárta a folyó fizetési mérleg, így a hathavi hiány megközelítette az 1,8 milliárd eurót - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A tavalyihoz képest e hónapban az áruk és szolgáltatások kereskedelmének hiánya csökkent, a jövedelmeké pedig nőtt. Az elemzők félelmeit beigazolva gyengén muzsikált júniusban az idegenforgalom, ám a profit-hazautalás szolid maradt. A Deutsche Telekom (DT) ma teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését, amiben a Bloomberg konszenzus szerint 1,46 milliárd euró veszteségről számolhat be. Az elemzők arra számítanak, hogy a DT leírásokat eszközölt európai mobil licencein, és a Matáv Rt.-beli 60 százalékos részesedése értékét is leszállította (a Matáv részvényenként valamivel 1200 forint feletti áron szerepel a DT könyveiben). Az utóbbi napokban a nemzetközi sajtóban is felerősödtek a Westel és a Matáv sorsával kapcsolatos találgatások. A bizonytalanság fennmarad, miután csak novemberben dől el, hogy a mobilérdekeltségek összevonása a Westelt is érinti-e. Az viszont már most bizonyosnak látszik, hogy a kelet-európai érdekeltségeket nem adják el. A Lufthansa üzemi nyeresége az első félévben több mint háromszorosára, 332 millió euróra emelkedett, ami jóval meghaladja az elemzői várakozásokat. A német légitársaság különösen a második negyedévben volt eredményes, amikor 320 millió euró üzemi profitot ért el a költségek csökkentése és az utasforgalom vártnál erősebb növekedése miatt. A nettó veszteség 27 millió euró lett. Az idei első félévben 79 százalékkal, 5,66 milliárd frankra emelkedett a világ legnagyobb élelmiszeripari csoportja, a svájci Nestlé nettó nyeresége, noha az elemzők csak 4,2 milliárd frankra számítottak. A profit megugrása főként az egyszeri bevételeknek köszönhető. Az árbevétel ugyanakkor az elemzők által várt 8,3 helyett csak 7,2 százalékkal, 44,22 milliárd frankra emelkedett. Várhatóan szeptember második felében már mobiltelefon is ki lehet egyenlíteni a parkolási díjat Budapesten. A tervek szerint a parkolási kártyához hasonlóan előre meghatározott összegben kell megváltani a parkolási díjat, amelyről a parkolási idő arányában emelik majd le az egységeket, illetve a forintokat. Ha az autós leparkol valahol, feltárcsáz egy telefonszámot, onnantól ketyeg a parkolási díj. Az órát távozáskor egy újabb hívással lehet leállítani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!