Röviddel 10 óra előtt a Matáv 8, a Mol 55, az OTP 21 forinttal múlta felül hétfői záróértékét, míg a Richter már 50 forinttal süllyedt. Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2003 augusztusában 6,6, az év első nyolc hónapjában pedig 4,4 százalékkal emelkedett, azaz júliushoz képest felgyorsult a kibocsátás növekedési üteme. A beterjesztett adótörvény-javaslat azon eleme, amelynek értelmében 2004. január elsejével 25 százalékos áfa lenne az építési telkeken, komoly terhet ró a magyarországi lakáspiac minden szereplőjére - vélik a lapunk által megkérdezett ingatlanszövetségek. Önmagában az áfa bevezetése 8-10 százalékkal növelné a lakásárakat, ez egy átlagos - 60 négyzetméteres - lakás esetében a mostani árhoz képest mintegy 1,5 millió forintos emelést jelent. Ehhez adódik, hogy idén 8-10 százalékkal nőtt az építőanyagok ára. Mindez 16-18 százalékos árnövekedés okozhat az ingatlanpiacon. Az idén először 400–500, közvetlenül a nyugdíjkorhatár előtt álló, legalább 20 éves közszolgálati múlttal rendelkező köztisztviselő veheti ki az őt megillető, hathónapos, fizetett rekreációs szabadságát. Nem nyugszanak a félelmek az olajpiacon, az energiahordozó hordónkénti ára ismét 30 dollár fölé került. A befektetők változatlanul attól tartanak, hogy a Nigériában a sztrájkok miatt még hosszú ideig nem áll helyre a folyamatos szállítás lehetősége, ráadásul az újabb izraeli öngyilkos merénylet után még kiélezettebbé vált a helyzet a térségben. A legjobb MBA-képzések változatlanul az USA-ban vannak, de ezek a programok egyre népszerűbbek Magyarországon is - írja a Világgazdaság, az Economist Intelligence Unit cikke alapján. A teljes körű MBA-programok közül még mindig az észak-amerikaiak a legkompetitívebbek, a várakozásnak megfelelően a Kellog (Northwestern), a Tuck (Dartmouth), a Stanford a dobogósok. Feljövőben vanak viszont az európaiak, így a spanyol Instituto de Empresa (8.), a svájci IMD (9.), és a brit Cranfield (11.) is igen jó teljesítményt mutatott. A brit Marks & Spencer kereskedelmi vállalat bejelentette, hogy a brit piacon a második negyedéves forgalom növekedése csupán 0,6 százalék volt, ami lassabb az elemzők várakozásainál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!