DÉLELŐTTI ÖSSSZEFOGLALÓ

Hiába jöttek föl a pénteki zárásra az amerikai tőzsdék, a délutáni zuhanás hatására vaskos veszteséggel záró európai részvénypiacok ma csak mérsékelt emelkedést mutatnak. Az olaj háromhetes csúcson van, az eurót 0,945 dolláron jegyzik. A forint továbbra is erős, egy euró 241,9 forint a bankközi devizapiacon.
NAPI, 2002. június 17. hétfő, 09:53

Mérséklődött az európai tőzsdék nyitás utáni nyeresége, az FTSE 0,67, a CAC 0,78, a DAX pedig 0,89 százalékos emelkedést mutat. A japán Topix index szeptember 17-e óta a legnagyobb egynapos árfolyamesést produkálta - 2,7 százalékkal 1025,70-re csökkent, a Nikkei pedig 2,4 százalékkal süllyedt.
Megtorpant a lakossági várakozások több mint egy éve tartó javulása májusban, az üzleti várakozásoké viszont folytatódott, így - az áprilisi visszaesés után - 2,9 ponttal mínusz 4,1 pontra emelkedett a GKI szezonálisan kiigazított konjunktúra-indexe.
Bokros Lajos volt pénzgyminiszter szerint Magyarország kezdi felélni tartalékait, a versenyképesség romlik, a gazdasági növekedést pedig egyre inkább a belső fogyasztás adja az igazi húzóerőt jelentő export helyett. Amennyiben a jelenlegi folyamatok folytatódnak, Magyarország a súlyos válságjelekkel küzdő Lengyelország sorsára juthat. A befektetések növelését szerinte a még állami tulajdonban lévő vállalatok privatizálásával - közte az állami Mol- és Richter részesedés eladásával - lehetne elérni.
Lemondatták Joseph Nacchiot, a Qwest amerikai távközlési vállalat elnök-vezérigazgatóját, miután a társaság adósságállománya 26,4 milliárd dollárra nőtt, s részvényeinek árfolyama idén 71 százalékot zuhant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK