DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ

Lefelé húznak az európai indexek, a DAX 1,76 százalékos, a CAC 40 2,21 százalékos esésnél tart, London csak azért marad ki, mert zárva tart. A csökkenést a tech részvények vezetik - a több mint 3 százalékos mínusszal záró Nasdaq nyomába eredve - , élükön a Nokiával és az Alcatellel. A Deutsche Telekom történelmi mélypontján nyitott. A dollár 16 havi mélypontig bukott az euróval szemben, arany viszont két és fél éves csúcsot ért el, több mint 330 dollárral.
Szabó Márta, 2002. június 4. kedd, 09:43

A Flextronics International profitwarningot adott ki, arra hivatkozva, hogy sokba kerül tevékenysége áttelepítése Kínába és más olcsó országokba. A Magyarországon is több helyen jelen levő elektronikai alkatrészgyártó 5-8 cent részvényenkénti eredményre számít az ezzel a hónappal véget érő időszakban, szemben az áprilisban jelzett 10-13 centtel. Az árbevétel 3 milliárd dollár körül lehet 3,3 milliárd helyett. A tőzsdezárás utáni kereskedelemben a Flextronics árfolyama 14 százalékkal 10,61 dollárra esett vissza a bejelentést követően.
A csődbe jutott holland KPNQwest - amely száloptikai hálózatokat működtet - közel áll ahhoz, hogy eladja kelet-európai részlegét - írta a De Telegraaf. A leendő vevő - egy bank által vezetett vállalatcsoport - 50 millió dollárt hajlandó fizetni a regionális hálózatért.
A Magyar Posta a közlekedési minisztérium megszűnésével automatikusan a KVI, később az ÁPV Rt. felügyelete alá kerül - értesült a Népszabadság. Az ÁPV Rt. leválasztja a Postabankot a postáról és felkészíti a magánkézbe adásra. Ugyancsak lekapcsolják a postáról a tevékenységet nem folytató biztosítótársaságát, és végfelszámolják a Tetra Rt.-t.
A posta büntetőfeljelentést tett a gazdasági vezetés két tagja ellen hűtlen kezelés és a számviteli törvény megsértése gyanújával. A május 31-én rendkívüli felmondással elbocsátott dolgozók elleni büntetőfeljelentést a társaság belső ellenőrzési igazgatósága által végzett vizsgálatsorozat megállapításai alapján tették meg. A rendkívüli felmondásra a jogalapot és okot az adta, hogy a két vezető néhány cselekedete és magatartása veszélyeztette a Magyar Posta Rt. gazdasági érdekeit. A társaság közleménye szerint a két érintett által engedélyezett és teljesített kifizetések sértették a számviteli törvény előírásait.
A belső ellenőrzési vizsgálatsorozat alapján az érintett vezetők több gazdasági társaság tagjaiként és vezető tisztségviselőjeként tevékenykedtek, aminek bejelentését elmulasztották, és ami ellentétes vezetői munkaszerződésükkel, valamint az összeférhetetlenségi szabályokkal.
A ma közzétett makrogazdasági indexek tanúsága szerint áprilisban immár második hónapja nőtt a japán gazdaság és véget ért a recesszió. A feldolgozóipari termelés, az áruházi kiskereskedelmi forgalom és más adatok alapján összeállított koincidenciaindex a márciusi 65,0-ről áprilisban 77,8 pontra emelkedett, tovább távolodva a növekedés/zsugorodás határát jelentő 50 ponttól.
A gépipari megrendelések és más előretekintő indikátorok alapján összeállított vezető index a márciusi 81,8-ról 72,2 pontra esett, de így is már negyedik hónapja 50 pont felett van. Elemzők arra számítanak, hogy egy év után először nőtt a GDP az első negyedévben. Az adatot pénteken teszik közzé.
Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK