DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ

Nem sokáig tartott az optimizmus Európában, a felfelé induló nyitás után húsz perccel a FTSE 100 már 0,15 százalékkal, a DAX 0,35 százalékkal lefelé tart, a CAC még a tegnapi zárás fölött van, de már csak 0,19 százalékkal. Az S&P futures 1,60 ponos mínuszban van. A korrekciós lendületet az újabb izraeli öngyilkos merénylet törte meg, bár néhány papír - köztük a határozott adósságcsökkentésbe fogó Vivendié - még tartja magát.
Szabó Márta, 2002. június 18. kedd, 09:40

A New York-i indexek jókora pozitív korrekcióval zártak : a Dow Jones ipari átlag 213,21 ponttal - 2,25 százalékkal - 9867,42 pontra, a Nasdaq Composite 48,55 ponttal - 3,23 százalékkal - 1553,29 pontra, az S&P 500 28,90 ponttal - 2,87 százalékkal - 1036,17 pontra emelkedett. A tokiói tőzsde Nikkei 225 indexe 175,82 ponttal - 1,65 százalékkal - emelkedve 10 839,93 ponton zárt, napközben a 2 százalékot is meghaladta az erősödés. A Wall Street-i korrekciót követő trendet különösen a Toyota Motor használta ki, de a legnagyobb nyertesek a brókercégek voltak. élükön a Daiwa Securitiesszel.
A Vivendi Universal 63 százalékról valamivel 40 százalék fölé mérsékli részesedését a csoport közművi részlegében, a Vivendi Environnement-ban, részvényeladás, illetve tőkeemelés révén. A Vivendi Universal várakozásai szerint aZ ügylet révén csökkenhetnek a csoport adósságai, részben a részvényekből származó bevételnek köszönhetően, részben pedig azért, mert a Vivendi Environnement adósságai kikerülhetnek az összesített mérlegből. A Vivendi összesített adósságai a féktelen terjeszkedés nyomán 30 milliárd euró fölé kerültek, ebből a médiaszekcióra mintegy 17 milliárd jut.
Magyarországon a folyó fizetési mérleg hiánya áprilisban a végleges adatok szerint 400 millió euró volt, ez 13 millióval nagyobb az előzetes számnál. Ezzel a négyhavi deficit 960 millió euróra nőtt. Legnagyobb mértékben a turisztikai aktívum csökkent. A gyenge havi adat ellenére az elemzők egyelőre nem tartják szükségesnek az éves deficitre vonatkozó prognózisaik megváltoztatását. A következő hónapok nagy kérdése az idegenforgalmi bevételek és a külkereskedelmi egyenleg alakulása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK