Csütörtökön mélységes pesszimizmus uralkodott el tengerentúli tőzsdéken éppúgy, mint a nyugat-európai börzéken: Amerikában elsősorban a rossz makrohírek kedvetlenítették el a befektetőket. A Dow Jones több mint 2,3 százalékos veszteséggel 8379 ponton zárt, az S&P-500 2,5 százalékkal 887 pontra esett, a Nasdaq Composite pedig 2,7 százalékos zuhanást követően 1 279 ponton landolt. A japán ipari termelés júliusban havi összehasonlításban 0,1 százalékkal emelkedett. Ez önmagában nem mondható ugyan látványos száguldásnak, de azt figyelembe véve, hogy az előzetes adatok még 0,4 százalékos csökkenésről szóltak, mindenképp kedvező fejlemény. A francia gazdaság külkereskedelmi többlete júliusban szezonálisan kiigazítva 2,375 milliárd euró volt, ez háromszorosan a júniusi 827 millió eurós eredménynek. A kivitel ugyanis dinamikusan nőtt, míg a behozatal bővülése ettől jócskán elmaradt. Az idei hét hónapban a francia kiviteli többlet 7,844 milliárd euróra rúgott. Az EU Bizottsága kezdeményezi a vásárlói hitelek szabályozásának korszerűsítését, harmonizálását az Európai Unióban. Ha az Európai Parlament és a tagállamok jóváhagyják, új, egységes szabályozás lép életbe, amely egyformán védi a vásárlókat és a hitelezőket, s lehetővé teszi az EU-n belüli vásárlói hitelpiac jobb működését. Oszama bin Laden meghalt az afganisztáni Tora-Bora hegység elleni amerikai bombatámadások nyomán - ismerte el az al-Kaida terrorszervezet - adta hírül az Itar-Taszsz. A France Télécom irányítása alá tartozó Orange mobilszolgáltató közel 10 százalékkal felemelte idei profitvárakozását. A cég az alaptevékenység eredményét a korábban prognosztizált 4,3 milliárd euró helyett 4,7 milliárdra várja, ami a tavalyinál több mint 40 százalékkal lenne nagyobb. A hét nagy-britanniai repülőteret üzemeltető BAA Plc utasforgalma augusztusban 2,3 százalékkal 13,2 millió főre nőtt, elsősorban az európaiak utazásainak betudhatóan. Idén az első hat hónapban a közutakon 8,3 százalékkal több személysérüléses baleset történt, mint az előző év azonos időszakában. Közlekedési balesetek során 589-en vesztették életüket, ez 69-cel több a 2001. első hat havinál - a KSH ma napvilágot látott adatai szerint. A baleseteknél 1054 esetben volt kimutatható az okozati háttérben az alkohol, szemben az elmúlt év azonos időszakában kimutatott 991 esettel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!