DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ

Hiába produkáltak tegnap látványos emelkedést a tengerentúli részvényindexek, nyugat-európai társaik jobbára délnek vették az irányt. Nyitás után mintegy fél órával a CAC-40 még 0,3 százalékos pluszban volt, a Footsie ugyanakkor már 0,4 százalékkal süllyedt, a DAX pedig - a rossz német makroadatok nyomán - 1 százalékkal maradt el tegnapi záróértékétől.
Ádám Viktor, 2003. január 7. kedd, 09:31
Fotó:

Tavaly szeptember és november között az ILO-konform adatok szerint a magyarországi munkanélküliségi ráta 5,9 százalék volt, ez 0,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A munkanélküliek száma 245 ezer volt, ez 17,8 ezer fővel több mint egy évvel korábban - jelentette a KSH.

A PSZÁF kétmillió forint büntetést szabott ki a BNP Paribas Hungária Bank Rt.-re elsősorban azért, mert a társaság kockázatvállalás körébe tartozó szabályzatait nem aktualizálta a hatályos jogszabályoknak megfelelően, másrészt amiatt, mert a belső ellenőri jelentések nem minden esetben készültek el magyarul - derül ki a Magyar Tőkepiacból.

Az Erste Bank Alapkezelő Rt. 100 százalékát az Erste Bank Befektetési Rt. birtokolja, ez utóbbi cég pedig teljes egészében az Erste Bank Hungary Rt. tulajdonában van. Az előbbi jegyzett tőkéje 200 millió forint, az utóbbié kétmilliárd - derül ki a Magyar Tőkepiac mai számából.

Az OTP Alapkezelő Rt.-ben a Concordia-Info Informatikai és Ingatlanhasznosító Rt. 95 százalékos tulajdoni hányaddal bír, míg az OTP Bank Rt. 5 százalékkal rendelkezik; a szavazati hányad a fentiekkel megegyezik - derül ki a Magyar Tőkepiac mai számából.

A december elején - az M3-as autópálya Füzesabony-Polgár közötti szakaszának átadásával egy időben - megnyitott Polgár ipari park eddig egymilliárd forintba került, ebből 650 millió forintot tett ki az alap-infrastruktúra fejlesztése, ehhez 230,5 millió forint állami támogatást kapott a tulajdonos s egyben a parkot üzemeltető társaság, a Polgár-Invest Kft. - írja a Világgazdaság.

Az American International Group (AIG) és az angol GMT International vette meg a Vivendi Telecom Hungaryt, a második legnagyobb magyar telefontársaságot - értesült a Népszabadság. A Vivendi 450 millió dollárra taksálta a magyar telefontársaságot, ám a lap szerint ennél kevesebbet fizet az amerikai-angol páros.

Új vállalkozói igazolványt kell kiváltania az egyéni vállalkozóknak, ha az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alapján adóznak - derül ki a vonatkozó jogszabályokból. Az okmánycsere azoknak is kötelező, akik a közelmúltban újíttatták meg igazolványukat - írja a Világgazdaság.

Mintegy másfél év haladékot kapott a hazai vendéglátóipar a nemzetközi élelmiszer-biztonsági rendszer bevezetésére. Az eredetileg idén január elsejei határidőt az érintett tárcák az EU-csatlakozás napjára módosították. Továbbra is gond azonban a szükséges beruházásokkal kapcsolatos finanszírozás kérdése - írja a Világgazdaság.

A 11. hónapban a várt mérsékelt növekedés helyett reálértékben 3,2 százalékkal esett vissza a németországi kiskereskedelmi forgalom októberhez viszonyítva. Éves összevetésben még siralmasabb a kép, a prognosztizált, 1-2 százalékos mérséklődés helyett 6 százalékos zuhanás következett be.

A japán videojáték óriás, a Nintendo február 14-én piacra dobja a Game Boy Advance prémium verzióját. A Game Boy Advance SP ára 12 500 jen (105 dollár) lesz, ez 3 700 jennel drágább a jelenlegi modellnél. Az új modellel - amelyet Európában és Észak-Amerikában márciusban kezdenek forgalmazni - minden, korábban tervezett játékot le lehet játszani.

A francia PSA Peugeot Citroen csoport tavalyi eladásai 4,3 százalékkal nőttek, ellenállva ezzel az európai piacok szűkülésének - jelentette be a társaság.

A nemzetközi olajpiac 60 centes eséssel (ez csaknem 2 százalék) reagált arra a bejelentésre, hogy az OPEC képes termelésést annyival emelni, amekkora kiesést jelent Venezuela, ahol továbbra is igencsak lassan csörgedezik az olaj, a politikai feszültségek miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK