DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ

Tegnap a vezető tengerentúli részvényindexek csökkenéssel zártak, s ez a nyugat-európai mutatók mai teljesítményén is meglátszik. Háromnegyed tíz után a CAC-40 0,3 százalékkal erősödött, míg a DAX 0,9, a Footsie pedig 0,4 százalékos mínuszban volt.
Ádám Viktor, 2003. március 12. szerda, 09:55
Fotó:

Az elmúlt időszakban lezárt vizsgálatok azt mutatják, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hatáskörébe rendelt intézmények egyre inkább megfelelnek a jogszabályokban előírt követelményeknek.

A jelenlegi létszám több mint negyedének, ezer fő elbocsátásával járó hároméves takarékossági programot jelentettek be tegnap a hamarosan a Mol többségi tulajdonába kerülő Slovnaftnál.

A Britton-csoport, a tőzsdén is szereplő Kartonpack legnagyobb tulajdonosa ugyan hétfőn már bejelentette, hogy 12 százaléknyi részesedéssel rendelkezik a Pannonplast Rt.-ben, de ma újabb, 0,48 százalékos részesedés-vásárlásról adott számot.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nem adja meg a tv2 által kért 6 milliárd forintos hitelt - értesült a Világgazdaság. A hivatalosan még meg nem erősített döntés igen nehéz helyeztbe hozhatja a kereskedelmi csatornát.

A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint az üzemanyag jövedéki adójának csökkentése növelné a forgalmat, s visszafogná az inflációt. A szervezet az ügyben a pénzügyminiszterrel kezdeményez tárgyalásokat.

A legrangosabb európai szakvásár, a CeBIT ma nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A hannoveri vásárcsarnokban március 12. és 19. között mintegy 70 ország közel 7 ezer kiállítója jelentkezik a telekomunikáció és a számítástechnika újdonságaival.

Januárban decemberi visszaesés után a francia ipar kibocsátása havi szinten 1,5, éves összevetésben pedig 1 százalékkal emelkedett. Ilyen erőteljes bővülésre két és fél éve nem volt példa - jelentette a Reuters.
Az olaszországi termelői árak eközben a vártnál jobban, 0,7 százalékkal emelkedtek januárban az előző hónaphoz képest.

A világ legnagyobb piackutató társaságának számító holland VNU NV egy részvényre eső eredménye (EPS) a várakozásokat meghaladóan 6 százalékkal nőtt 2002-ben - derül ki a társaság közleményéből.

Ma folytatódik az iraki kérdésről rendezett nyílt vita az ENSZ BT-ben, ahol a testületben nem képviselt országok képviselői is felszólalhatnak. A tegnapi ülésen 28 állam felszólalója közül csak 5 támogatta a katonai akció tervét.
Az olajárra a fejlemények kedvezően hatnak, az amerikai West Texas Intermediate a legközelebbi, áprilisi határidőre már csak 36,50 dollár hordónként, míg az északi-tengeri Brent ugyanerre a terminre 33,29 dollárba kerül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK