DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ

A még mindig gyors háborúban bízó európai tőzsdék felfelé kezdtek és úgy is folytatták: a FTSE 100 1,36 százalékkal, a DAX 1,35-tel, a CAC 40 1,9-cel emelkedett félóra alatt. Az S&P futures 1,60 pontos pluszban van.
Szabó Márta, 2003. március 21. péntek, 09:32
Fotó:

Erős hullámzás után felfelé zártak tegnap a New York-i indexek, ugyancsak a háború mielőbbi végében reménykedve: a Dow Jones ipari átlag végül 0,26 százalékkal 8286,60 ponton zárt - napon belül jóval mélyebben is járt - , az S&P 0,21 százalékkal erősödve 875,84 pontig jutott, a Nasdaq Composite 0,41 százalékkal 1402,77 pontra emelkedett. A Dow és az S&P 500 ezzel már hetedik napja egyfolytában erősödött, amire 2000 augusztusa óta nem volt példa.
A tokiói tőzsde zárva volt, Hongkongban a HSI elenyésző - 0,09 százalékos - veszteséggel fejezte be a napot.

A Matáv igazgatósága részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek - tette közzé a társaság. Ekkora osztalékot még soha nem fizetett a telekommunikációs cég.
Az utóbbi években ugyan folyamatosan nőtt a Matáv osztalékhányada, ám a telekom cég különböző indokokkal (mint például a magas beruházási igény) mindig alacsonyan tartotta a részvényeseknek kifizetett összeget. Tavaly a társaság még a Deutsche Telekomnak a Westel többségi pakettjének megszerzéséért kifizetett 226 milliárd forint okán húzta meg az osztalék szintjét 11 forinton. A mostani "óriási lépéssel" a Matáv 20 százalékra emelte a kifizetési rátát a korábbi 13,5 százalékról, ám a lépés hátterében ismét a német anyacéget kell sejtenünk, hisz az összesen 18,5 milliárd forintnyi osztalékból 11 milliárd a Deutsche Telekomot terheli.

A Matáv stratégiai prioritása továbbra is az, hogy középtávon értékteremtő akvizíciókat hajtson végre, a jövőbeli potenciális akvizíciók feltétele, hogy a mérleg kellően rugalmas legyen - hangsúlyozta közleményében a cég igazgatósága és felügyelő bizottsága . A Matáv jelenlegi becslése szerint ez akkor érhető el, ha az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 30-40 százalék között van. A Matáv célja, hogy az osztalék összegét forintban kifejezve tovább növelje, miközben az eladósodottsági ráta a fenti határok között marad.

A Pevdi Divat Kft. 11,2 százalékos befolyást szerzett a Pannonplastban - jelentette be a Pevdi a Magyar Tőkepiacban.
A NAPI Gazdaság korábbi információi szerint a február közepén a kibocsátó által kért tulajdonosi megfeleltetés során kiderült, hogy a Betonút Rt. 4,9, míg a solymári Pevdi Kft. egyik utódcége, valamint egy budapesti Opel-márkakereskedés egyenként 4-4 százalék körüli részesedéssel rendelkezett a Pannonplastban, s jelek szerint e csomagok kerülhettek át azóta a ma közvetlenül és közvetve 12,5 százalékos részesedéssel bíró Britton Capital and Consultinghoz. Azt a lap is csak találgatta, hogy a korábbi kormányzati ciklusban hatalmas autópálya-megrendelésekhez jutott Betonút Rt. és az amerikai tulajdonban lévő, ám egyes pletykák szerint áttételesen hazai háttérrel rendelkező Britton között az adásvételen túl van-e egyéb kapcsolat.
A korábban a Karsai Holding által ostromolt Pannonplast vezetése ellenséges felvásárlási kísérletnek minősíti a Britton megjelenését - derült ki a menedzsment tegnapi ülésén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK