DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ

Az európai tőzsdék tartják a nyitáskor felvett irányt, a FTSE 100 0,68 százalékkal, a DAX 0,99 százalékkal, a CAC 40 0,69 százalékkal csökkent nyitás óta. Az S&P futures 4 pontos mínuszt mutat, sőt az összes futures a negatív tartományban van. A piacok lehangoló Ifo-indexet várnak. Európa a pénteki amerikai zárás hangulatát követte: a Dow Jones 1,1 százalékos esés után 10 579,85 ponton, a Nasdaq Composite 0,9 százalékos csökkenés után 2163,41 ponton fejezte be a pénteki napot, miután kifulladt az egész heti rally.
Szabó Márta, 2001. április 23. hétfő, 09:45
Fotó:

Az európai vállalati hírek közül kiemelkedik a Financial Times értesülése, amely szerint Soros György és Anthony O'Reilly ír médiaguru 2,6-2,7 milliárd euró körüli ajánlatot tesz ma a privatizált ír távközlési vállalatra, az Eircomra. Az olasz La Repubblica arról írt, hogy az Alitalia és az Air France esetleg már májusban bejelenti stratégiai szövetségét. A brit Hilton szállodacsoport részvényenként 108 svéd korona készpénzt és 1,1238 Hilton-részvényt ajánl a Scandic Hotels AB-ért, ezzel összességében 612 millió angol fontra értékeli a svéd céget, ami 30,9 százalékkal több a részvények pénteki záróárfolyamánál.
A Prímagáz a várakozásoknak megfelelően nem fizet osztalékot a tavalyi év után, amelynek során rekordmértékű, 4,3 milliárd forint veszteséget szedett össze - erősítette meg a társaság a Magyar Tőkepiacban a pénteki közgyűlésen elhangzottakat.
A közgyűlés felhatalmazást adott a sajátrészvény-vásárlások folytatására az alaptőke 10 százalékáig terjedően, a tőzsdén keresztül.
Elemzői vélemények szerint a Prímagáz idén jelentős rendkívüli eredményre tehet szert az állóeszközei között szereplő, már kiürített budaörsi telephely értékesítése révén; az ingatlan értéke becslések szerint 1 milliárd forint körül van. A társaság üzemi szinten enyhén nyereséges lehet - közölte a közgyűlésen a részvényesekkel Oláh Tamás vezérigazgató.
A TVK igazgatósága pénteken jóváhagyta a Mol 100 százalékos leányvállalatával, a MOLTrade - Mineralimpex Rt-vel kötött 1994-2003-ra szóló kölcsönös szállítási keretszerződés 2001-2003. évi módosítását - közölte az igazgatóság a Magyar Tőkepiacban. Ezzel egyidőben a felek 2004-2013 közti időszakra is megkötötték az alapanyag-szállítási és -ellátási keretszerződést. A Borsodchem és a Vienna Capital szerint ez utóbbit a közgyűlés elé kellett volna vinni, a törvény értelmében azonban ez csak akkor kötelező, ha az érintett cég a főrészvényessel - jelen esetben a Mollal - vagy hozzátartozójával köt ilyen szerződést, a 100 százalékos tulajdonában levő leányvállalatra - a MOLTrade- Mineralimpexre - ez nem vonatkozik.
A NABI 2001. május 2-án tartandó 2000. évi rendes közgyűlését az első napirendi pont megtárgyalása után minden valószínűség szerint fel kell majd függeszteni - jelentette be a társaság a Magyar Tőkepiacban - , mert a NABI könyvvizsgáló cége nem jutatta el a társaság auditált pénzügyi jelentését az előírt határidőre az igazgatósághoz. A közgyűlést 2001. június elsején folytatják majd. A NABI-közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt a könyvvizsgáló - a Deloitte & Touche - tevékenységének értékelése és a cég esetleges visszahívása.
A Deloitte & Touche a NABI tőzsdei bevezetése óta látja el a NABI könyvvizsgáló tevékenységét, számos más tőzsdei cégé mellett, s megfigyelők szerint eddig nemigen volt panasz arra, hogy késlekedett volna.
A NABI egyúttal bejelentette, hogy 2001 első negyedévében összesen 239 autóbuszt szállított vevői számára, 142-t az USA-ba, 97-et Angliába. Ez a darabszám elmarad az üzleti tervben szereplő értéktől, de a termelésben nem volt jelentős fennakadás, ezért a NABI változatlanul fenntartja a 2001-re vonatkozó árbevétel- és profit előrejelzését.Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK