A nap vezető hazai híre, hogy júliusban 16 milliárd forintos többlettel zárt a központi költségvetés, így az első hét hónap dificitje 343,5 milliárd forintra, az éves előírányzat 70,7 százalékára mérséklődött jelentette be a Pénzügyminisztérium. Az államháztartás hiány ugyanakkor már 8 százalékkal meghaladja az éves tervet. A mostanra kialakult 549,3 milliárd forintos deficitért elsősorban a 218 milliárdos mínuszt összehozó tb a felelős. A figyelmes elemzők persze azt is felfedezhetik, hogy a nem túl fényes számokhoz egy egyszeri 60 milliárd forintos kiadás járult hozzá. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közzétette, hogy a Széchenyi terv mely projektjeire fogad be pályázatokat. Eszerint az Európai Unióhoz való csatlakozásra történő felkészülést; a háziorvosi működtetési jog megvásárlását vagy az egészségügyi közszolgáltatás nyújtását segítő kamattámogatást; a kis- és középvállalkozások fejlesztéseit segítő kamattámogatást finanszírozza továbbra is a tárca. Az MNB legfrissebb jelentése szerint a lakossági kölcsönök kamata csökkent az előző hónaphoz képest. Az változás ugyanakkor nem túl jelentős, a korábbi 14,22 százalék után 14,10 százalék volt az átlagérték. Az elmúlt hónapban a Bloomberg prognózisában szereplő 8,6 százalék helyett 8,54 százalékra csökkent a spanyolországi munkanélküliségi ráta a júniusi 8,64 százalékról. Az állástalanok száma a megelőző havi 21,6 ezerrel szemben 18,9 ezerrel lett kisebb. A kínai központi bank jelentése szerint az idén akár 7,5 százalék feletti ütemben is bővülhet az ázsiai ország gazdasága. Az első félévben 7,8, az elmúlt év egészében pedig 7,3 százalékkal nőtt a kínai GDP. A magyar fizetőeszköz gyengélkedik, délelőtt 11 óra után 10,83 százalékon állt a sáv erős oldalán, így egy euró 246,2, egy dollár pedig 249,6 forintot ért. Az amerikai makroadatok a tengerentúli tőzsdeindexek mellett a dollár árfolyamát is megtépázták. Az euró a 99 centes szint felé közelít, a jen/dollár kurzus pedig 119 alá került. Ami a külföldi céghíreket illeti, a Siemens - vezetékes- és mobiltávközlési eszközeinek gyártása terén - kapacitáscsökkentést tervez, s ez akár elbocsátásokkal is járhat. A becslések szerint ötezer fő talpára köthetnek útilaput. A vásárlásösztönző kedvezmények, köztük a részletre történő vételt elősegítő 0 százalékos kamat miatt ismét nőttek az autóeladások az Amerikai Egyesült Államokban. Júliusban a piac 8,2 százalékkal 1,52 milliósra nőtt, ez éves szinten 18,1 millió kocsit jelent. A sztár a General Motors volt, eladásai 24 százalékkal ugrottak meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!