Júliusban az egy hónappal korábbinál lassabb ütemben ugyan, de tovább nőtt az eurózóna szolgáltatóiparának teljesítménye, legalábbis erre utal a Reuters által közölt beszerzési menedzserindex (PMI) 53-ról 52,6 pontra süllyedő értéke. A régióban a leginkább a francia szolgáltatóipar teljesítménye nőtt, míg a leggyengébben a német szektor szerepelt. Az eurózóna szolgáltatóipari PMI-je a várakozásoknak megfelelően a júniusi 53 pontról 52,6-ra csökkent az elmúlt hónapban, de mivel a kibocsátás csökkenését/növekedését elválasztó 50-es szint felett maradt, a termelés bővülését jelzi. Az inputárak növekedését a kordában tartott béremelkedés korlátozza, a szolgáltatások árszínvonalát pedig a gazdasági fellendülés bizonytalan mivolta, az erős verseny és a gyenge kereslet fékezi: az előbbi indexe 56,7 pontról 56-ra, az utóbbié pedig 50,9-ről 50,3 pontra süllyedt. Enyhítő hír lehetz, hogy vasárnap Düsseldorfban megnyílt Európa legnagyobb női és férfi és divatkiállítása, amelyen a 2003-as tavaszi és nyári felsőruházat modellek mellett az új fürdőruha- és fehérnemű trendeket is felvonultatják. A kiállításon mintegy 2 ezer tervező, illetve forgalmazó mutatja be jövő évi kollekcióját. a düsseldorfi vásár területén 200 négyzetméter összterületet ural a divat augusztus 6-ig. Európai makrohír, hogy Németországban a munkanélküliség júliusban - kiigazítatlan adatok alapján - 4,11 millióra nőtt a júniusi 3.95 millióról. Amennyiben az adatot szerdán hivatalosan is megerősítik, az újabb választási csapás lehet Gerhard Schröder kancellár számára a szeptember 22-i voksolás előtt. Fogyásnak indult a brit ipar júniusban. A brit ipari termelés az utóbbi húsz évben nem látott ütemben csökkent idén a hatodik hónapban. Az 5,3 százalékos havi csökkenés negyedéves növekedési folyamatot szakított meg. Az elemzők előzetesen csupán 0,8 százalékos csökkenésre számítottak. A jelek szerint a HSBC is megszenvedi az argentin buktát. A piaci érték szerinti legnagyobb európai bank első féléves profitja 7 százalékkal esett az előző év azonos időszakához képest a céltartalék kétes kintlevőségek miatti növekedése folytán. A profit az egy évvel korábbi 3,54 milliárd dollárról 3,28 milliárdra csökkentek - derült ki a bank közleményéből. Elemzők 3,09 milliárd dollár profitot vártak. Az adózás előtti eredmény 5,45 milliárd dollár volt a tavalyi 5,84 milliárd után. A működési bevételek pedig az egy évvel korábbi 12,8 milliárdról 13,10 milliárd dollárra emelkedtek. A bank - Argentínát is beleszámítva - 715 millió dollár veszteséget kénytelen lenyelni a be nem folyt kölcsönök miatt, ez tavaly 441 millió volt, elemzők 917 milliót vártak Magyarországon az uniós csatlakozási tárgyalások idei lezárásához kiemelten fontos feltétel, hogy se az uniós agrárreform ügye, se a ciprusi kérdés, se pedig az ír népszavazás ne kerüljön új témaként napirendre - jelentette ki Kovács László külügyminiszter a külképviselet-vezetők szokásos nyári értekezletén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!