Tavaly egyharmadával 16 milliárd dollárra esett vissza világszerte a fegyvereladások értéke, s főként a fejlődő országok hadiipari kiadásai csappantak meg. A piac nagy szállítóinak - köztük az USA és Oroszország cégeinek - mégsem kell lehúzniuk a rolót, a következő években ugyanis komoly üzleteket köthetnek a Közel-Keleten, Ázsiában és Latin-Amerikában - derül ki az Egyesült Államok Kongresszusa által összállított jelentésből. Legújabb havi jelentésében az EIA, az USA energiaügyi szervezete napi 200 ezer hordóval 76,2 millió hordóra csökkentette a világ harmadik negyedévi becsült olajkeresletét. Az idei utolsó negyedév kilátásain azonban nem változtatott, így azt napi 77,6 millió hordóra várja. A szervezet szerint a Texas Intermediate hordónkénti ára 2003 közepére drágul 30 dollárra, a 2003-as átlagár pedig 30,06 dollár lesz, ez 4 dolláros növekedés a 2002-es becsléshez képest. A holland fogyasztó árindex júliusban éves alapon 3,5 százalékra szökött fel - a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint. A piac 3,4 százalékot várt. Júniusban a mutató még csupán 3,4 százaléknál tartott. A drágulásért elsősorban a megugró zöldségárak, a drágább benzin és a házbérleti díjak felelősek. A cseh ipari termelés idén júniusban éves szinten csupán 1,3 százalékkal növelte kibocsátását, holott májusban még 5,1 százaléknál tartott - a cseh statisztikai hivatal legújabb adatai szerint. Magyarországon stagnálás közelében a BUX, esik a Matáv. A BUX eddig csaknem fél százalékkal morzsolódott le, a mutató 7 010 ponton áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!