A bankközi forintpiacon szinte teljes a csend, nyitás óta két kötés volt. Az európai valuta árfolyama nyitáskor 235,80/236,00 forint volt, ez 14,55 százalékos eltérés a sáv erős oldala felé a centrumtól. Később 14,44 százalékra gyengült a forint, ám hamarosan visszament. A globális félvezető eladások novemberben 1,3 százalékkal nőttek októberhez képest, és 12,68 milliárdot tettek ki a megelőző hónap 12,51 milliárdos értékesítése után - tette közzé az ágazat vezető elemzői csoportja. Jövőre talán már az év első felében fellendülhet az eurózóna gazdasága, bár ez igencsak bizonytalan - mondta Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke. Véleménye szerint nem kizárt a további kamatcsökkentés, ám ez főként az infláció alakulásának a függvénye. A világgazdaság jövőre magára talál, a globális GDP 2,5 százalékkal nő - véli a Világbank legújabb prognózisa. A prognózis szerint újra az USA lesz a növekedés motorja. Az OECD saját 30 tagjától 2,2 százalékos bővülést vár 2003-től. míg az ideit 1,5 százalékra teszi. Az OECD az USA-tól 2,6 százalékos, Európától 1,8, míg Japántól 0,8 százalékos dinamikát vár. Németország minden idők legnagyobb éves külkereskedelmi többletét érte el 2002-ben - az előzetes becslések szerint. A statisztikai hivatal az október végi adatok alapján becsült, és úgy találta hogy az év egészében a német kivitel értéke egy százalékkal 647 milliád euróra nőtt, a behozatal pedig 4 százalékkal 520 milliárd euróra csökkent. A kínai gazdaság idén 8 százalékos növekedést produkál - az állami statisztikai hivatal becslése szerint. A növekedés alapja a befektetések maszív bővülése - mintegy 50 milliárd dollár működőtőke érkezett ebben az évben Ázsia második legnagyobb gazdaságába -, a kivitel és az ipari kibocsátás robusztus növekedése. Az EU-csatlakozás után sem legalizálja az abortuszt Málta és Lengyelország. Sőt: a lengyel katolikus egyház kéri, hogy Máltához hasonlóan a csatlakozási szerződéshez csatoljanak egy előírást, amely megerősíti a tiltás alkalmazását. Összesen 62,2 ezer jelentkezési lap érkezett az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva) való áttéréssel kapcsolatban az adóhivatalhoz -jelentette be Király László György APEH-elnök.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!