A Mol 2,12 milliárd zlotyt, vagyis az általa korábban ajánlott árnál 370 millió zlotyval többet is kész fizetni a PKN Orlen lengyel olajipari nagyvállalat 17,58 százalékáért - értesült a Rzeczpospolita. A lengyel lap szerint a privatizációt levezénylő Nafta Polska állami holding vezetőségén belül nincs egyetértés abban, hogy a Mol és az osztrák OMV közül melyik kérőt válasszák. Korábban a Mol részvényenként 25, az OMV 26 zlotyt ajánlott az összesen 73 868 919 részvényért. A Rzeczpospolita úgy tudja, hogy a magyarok már 30 zlotyt is fizetnének; ez esetben 2,2 milliárd zloty folyna be az államkasszába, 296 millióval több, mint amennyit az OMV ajánlott. A lengyel lap szerint nem zárható ki, hogy ezután az OMV is emeli ajánlatát, annál is inkább, mert jobb pénzügyi helyzetben van vetélytársánál: első félévi nyeresége elérte a 364 millió eurót. Az olasz Technimont 89 millió euróért polietiléngyárat épít az orosz Szibur vegyipari vállalatnak a nyizsegorodszki körzetben lévő Ksztovóban. A Gazprom-leányvállalat gyárának induló kapacitása évi 120 ezer tonna lesz, ez később megkétszerezhető. Az eurózóna szolgáltatószektora, amely 60 százalékban járul hozá a térség össztermeléséhez, bővült ugyan augusztusban, de csökkenő mértékben - derül ki a Reuters üzleti tevékenységi indexéből, amely a feldolgozóipar teljesítményét mérő beszerzési menedzser index szolgáltatóipari megfelelője. A mutató 52,3 pontra esett múlt hónapban a júliusi 53,2 pontról, s ezzel éppen csak felette állt meg a májusban mért 52,2 pontos rekordmélységnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!