DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

Gyengélkednek a vezető nyugat-európai részvényindexek, egy óra előtt az FTSE-100 0,1, a CAC-40 0,2, a DAX pedig 1 százalékos mínuszban volt, a tengerentúli futures-ök közül az S&P-500 0,3 százalékkal csökkent. A BUX is süllyedt, több mint fél százalékkal elmaradva tegnapi záróértékétől 8 232 ponton állt. A BÉT mutatóját főként a 3 százalékkal zuhanó Mol gyengítette, miközben a Richter 0,3, a Matáv pedig 0,2 százalékos mínuszban volt, az OTP ugyanakkor közel fél százalékkal drágult.
Ádám Viktor, 2002. május 29. szerda, 12:54

A Mol literenként 3 forinttal csökkenti a motorbenzin fogyasztói árát május 31. (péntek) 0 órától, a gázolaj ugyanakkor 4 forinttal lesz olcsóbb. Az autógáz ára nem változik.

A Vegyépszer Rt. konszolidált tavalyi nettó árbevétele 98,2 milliárd forint, mérleg szerinti eredménye pedig 5,54 milliárd forint volt. Ebből 34,5 milliárd forint a konzorciumi partnerek teljesítményeihez kötődik és csak átfolyt a cégen, így a Vegyépszer saját tevékenységéhez kapcsolódó bevétele 63,7 milliárd forintot tett ki, amiből 43 milliárd származott az autópálya építésekből.

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2001-ben 6,6 milliárd forintot adott mikrohitelre, összesen 3981 vállalkozásnak. Sporthitelre 18 vállalkozás 117 milliót kapott. Vissza nem térítendő támogatás formájában további mintegy 4 milliárdot osztottak szét, főleg a PHARE-programhoz kapcsolódva.

Jan Kulczyk lengyel üzletember lesz a PKN Orlen új felügyelőbizottsági elnöke - értesültek lengyel lapok. Az új elnök nem titkolja, hogy 10 százalékra kívánja növelni részesedését a társaságban, és a PKN jövőjét az osztrák OMV oldalán képzeli el, miközben a Mol is pályázik a társaságra. Az OMV nem kommentálta a fejleményeket.

Az Agrofert Holding cseh vegyipari részvénytársaság mind a mai napig nem adta át az állami gazdasági versenyhivatalnak azokat a dokumentumokat, amelyek lehetővé tennék az Agrofert és az Unipetrol olajipari és vegyipari társaság egyesítését - írta az MTI a prágai versenyhivatal szóvivőjére hivatkozva. Ha az Agrofert visszalépne, a cseh kormány várhatóan a brit Rotch Energy-vel kezdene tárgyalásokat, de az sem zárható ki, hogy újabb pályázatot írnak ki az Unipetrolra. Ebben az esetben az OMV-Mol-TVK konzorcium is újra ringbe szállhatna.

Az eurózóna folyó fizetési mérlegének többlete a februári 2,1 milliárd euróról márciusban 3,7 milliárd euróra nőtt - tette közzé az Eurostat.
Németország felmondja az EU költségvetési stabilitási paktumát, ha az unió brüsszeli bizottságának a gazdaságpolitikák szorosabbra fűzését kitúző javaslatát a térség államai elfogadják - közölte Hans Eichel pénzügyminiszter a Die Zeit napilapban megjelent interjújában. Eichel kijelentette, hogy a múlt héten bejelentett kezdeményezés mélységesen antidemokratikus.

A lengyel jegybank az eddigi 9,5 százalékról 9 százalékra csökkentette az irányadó négyhetes repokamatot.
A szlovák külkereskedelem deficitje áprilisban alatta maradt a piaci várakozásnak és év/év alapon immár a második egymást követő hónapban csökkent, mert az export ellenállt az erős korona hatásának, és az importnál erőteljesebben nőtt.
Csehországban májusban 12 hónapja nem látott szintre javult az üzleti és a fogyasztói bizalom - derül ki a prágai statisztikai hivatal jelentéséből. Az adatok azt jelzik, hogy az üzleti szféra elsősorban a külföldi közvetlen tőkebeáramlásnak köszönhetően meg tud birkózni a nyugat-európai gazdaságok lassulásával. A piaci konszenzus szerint idén 3 százalékot valamivel meghaladó mértékben nő a cseh GDP, a legfőbb exportpiacok javulásával párhuzamosan.
Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK