Nyitás után a sáv erős oldalán a középtől számított 13,8 százalékon forgott a forint, viszonylag mérsékelt érdeklődés mellett, mostanra ez 13,89 százalékra erősödött. Wim Duisenberg, az ECB elnöke mai brüsszeli beszédében úgy vélekedett, hogy jövőre már magához térhet az eurózóna gazdasága, s ha minden jól megy, az első hónapok után az infláció is 2 százalék alá süllyed. A kamatvágást várók reménykedhetnek: Duisenberg szerint egyre több bizonyíték utal az árnyomás enyhülésére. Duisenberg ugyanakkor kijelentette, hogy az euróövezet átlagában az EU-harmonizált infláció 2003 elején valószínűleg még 2 százalék felett marad, ám az év egészében 2 százalék alá kell, hogy kerüljön a pénzromlási ütem. Tovább drágult a kőolaj, az árakat az Irakkal kapcsolatos félelmek mellett a venezuelai sztrájk hajtja fel. A piac amiatt aggódik, hogy az ország elnökének lemondatását célzó munkabeszüntetések fennakadást okozhatnak az OPEC harmadik legnagyobb kitermelőjének számító Venezuela USA-ba irányuló olajszállításaiban. A New York-i árutőzsdén az irányadó West Texas Intermediate olaj hordója 1,1 százalékkal 27,55 dollárra drágult, s a szingapúri elektronikus kereskedésben sem ment lejjebb az ár. Ilyen magas árszintre október 25. óta em volt példa, az év elejéhez viszonyítva pedig már a 40 százalékot közelíti az emelkedés mértéke. Európa legnagyobb kábeltévé-szolgáltatója, a UPC csődvédelmet kért az USA-ban és Hollandiában- adta hírül a Reuters. A Magyarországon is jól ismert cég közleménye szerint a lépés összhangban van azzal a már bejelentett tervvel, amelynek keretében a UPC lefaragja 10,4 milliárd eurós adósságállományát. A mintegy 8 millió előfizetővel rendelkező UPC ez év elején alig kerülte el az agresszív terjeszkedése miatt fenyegető pénzügyi összeomlást; a vállalat - amely még soha nem zárt nyereséges évet - három évvel ezelőtt 35 milliárd eurós piaci értékkel büszkélkedhetett, ez mára 36 millióra zsugorodott. A szerb kormány sokadszorra is elhalasztotta a Beopetrol privatizációs pályázatának kiírását, a mostani álláspont szerint erre legkorábban a jövő év elején kerülhet sor. A Molt is érdeklő ügylet elhalasztásának okaként ezúttal a kőolajimportra vonatkozó törvény módosításának szükségességét hozták fel. A második legnagyobb szerbiai üzemanyag-kereskedőnek számító Beopetrol 203 töltőállomást üzemeltet. Megvétele iránt a Mol mellett az OMV, a Lukoil, a Hellenic Petroleum és az Agip is érdeklődik a Bloomberg tudomása szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!