DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

Míg a nyugat-európai részvényindexek délnek vették az irányt, a BUX tartja többletét. Dél előtt az FTSE-100 0,6, a DAX 1,1, a CAC-40 pedig 0,2 százalékos mínuszban volt, a BÉT mutatója ugyanakkor kétharmad százalékos többlettel 7 957 ponton állt.
Ádám Viktor, 2003. január 7. kedd, 11:57
Fotó:

A budapesti blue chipek közül a Mol 40, a Matáv 9 forinttal drágult, az OTP 14 forinttal erősödött, a tegnap másfél százalékos veszteséget elszenvedő Richter többlete 80 forintra apadt, miközben az Egis stagnált.

Az esetleges amerikai élénkítő csomagba vetett remények némi életet leheltek a dollárba. Az amerikai fizetőeszköz jennel szembeni pozícióját az is erősítette, hogy Japán jelezte: nincs ínyére a hazai deviza izmosodása. Az euró árfolyama 1,04 dollár alá is benézett, a jen/dollár kurzus pedig a 120-as szint közelébe emelkedett.
A bankközi forintpiacon meglehetős csend uralkodik, az euróval 235, a dollárral 225,90 forinton folyik a kereskedés.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya december végéig 1572,2 milliárd forintot ért el, ami az éves módosított előirányzat 125,9 százalékát teszi ki - tette közzé a Pénzügyminisztérium. A hiány a GDP 9,4 százaléka. Az államháztartás bevételei december végéig a módosított előirányzat 103,6 százalékára, kiadásai 107,1 százalékra teljesültek.

A Közbeszerzési Döntőbizottság másfél millió forint bírságot szabott ki a gazdasági tárca Gazdasági Igazgatóságára, a szervezet igazgatóját pedig 100 ezer forintra bírságolta, a minisztérium takarítására kiírt közbeszerzési eljárás szabálytalanságai miatt - írja a Magyar Hírlap.

Mintegy kétmilliárd forintot nyert el az "e-Demokrácia" elnevezésű pályázaton mintegy ezerötszáz önkormányzat. A helyhatóságok a pénzből számítógépeket, interneteléréshez szükséges technikai eszközöket vehetnek, és előfizethetnek a világhálóra. Egyre több önkormányzatnak van saját honlapja, ám ezek többsége alig tartalmaz érdemi információt, hónapokig nem is frissítik - írja a Népszabadság.

Munkavédelmi okokból leállították a Széchenyi-terv egyik 1,5 milliárdos összértékű projektjét Szegeden. A munkát nem nyilvános pályázaton, közvetlenül az önkormányzati választás előtt ítélte oda az időközben már leváltott fürdőigazgató. Utódja nem találja a kivitelezési terveket - írja a Népszabadság.

Pierluigi Collina sorozatban ötödször lett az év játékvezetője a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet szerint - olvasható az Origo sportcsatornáján. Az olasz bíró ezzel megelőzte Puhl Sándort, aki 1994 és 1997 között négyszer végzett az 1987 óta minden évben megrendezett szavazás élén.

A francia fogyasztói bizalmi index decemberben novemberhez képest stabil volt decemberben, a háztartások nem változtattak várakozásaikon - jelentette a nemzeti statisztikai hivatal, az INSEE. A fogyasztói bizalmi index értéke decemberben a novemberi -17 volt, ami némiképp rosszabb az októberi -16-nál. A decemberi érték megfelel az elemzői várakozásoknak.

A németországi "öt bölcs" egyike, a berlini DIW kutatóintézet jelentősen, 30 százalékkal csökkentette a német gazdaság idei növekedésére vontakozó előrejelzését.

Norvégia, a világ harmadik legnagyobb olajexportőre - napi 3,2 millió hordóval - bejelentette, hogy teljes kapacitással termel, ezért nem képes többletkitermeléssel segíteni az OPEC-nek. Az OPEC-államok korábban 1,5-2 millió hordós pluszra tettek ígéretet, hogy a venezuelai kiesést pótolják.

A KLM holland légitársaság hamarosan közzéteszi gyenge eredményéről szóló jelentését, amiben a kedvezőtlen közgazdasági feltételeket és az olajárat okolja a március 31-én végződő pénzügyi év veszteségeiért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK