DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

A nyugat-európai tőzsdeindexek közül az FTSE-100 1,4, a Cac 0,44 százalékkal esett, a DAX pedig 0,17 százalékkal gyarapodott fél tizenkettőig. A BUX 0,2 százalékos gyengülés után 7 284 ponton áll.
NAPI Online, 2003. február 21. péntek, 11:35
Fotó:


Budapesten a vezető részvények közül A Matáv-papír árfolyama 9, Molé 5, az OTP-é pedig 10 forinttal ment lejjebb, a Richteré viszont 25 forinttal nőtt. A szerdán óriásit eső Egis kurzusa ellenben már 225 forinttal emelkedett.

A bankközi forintpiacon gyakorlatilag néma csend uralkodik, a forint a kezdéskor tapasztalt 10,77 százalékos pozícióját azóta is tartja.

A Standard & Poor's pénteken két osztályzattal bóvlistátuszba húzta le Németország legnagyobb acélgyárának, a ThyssenKruppnak hosszú távú hiteleit.

A félvezető-alkatrészektől a nyomtatókon át a digitális kamerákig terjedő termékpalettával rendelkező Kyocera valószínűleg nem éri el kitűzött céljait a nemsokára befejeződő pénzügyi évében.

Hollandia legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, az ING Groep NV negyedik negyedéves profitja kissé lejjebb csúszott éves szinten, mivel a korábbi összeg dupláját volt kénytelen félretenni a rossz hitelek miatti veszteségek fedezésére.

Megugrott a japán Brigdestone forgalma és vele együtt a nyeresége is az elmúlt év folyamán, miután abroncsai, különösen a Firestone-gumik rendkívül keresettek voltak a külpiacokon, elsősorban Észak-Amerikában.

Az Irakot sújtó ENSZ-szankciók ellenére az ország legnagyobb állami bankjának közel-keleti és perzsa-öbölbeli fiókhálózatán keresztül rendszeres, kisebb-nagyobb összegű pénzmozgás folyik számos európai és arab ország, illetve Irak között.

A rendszerváltás előtti időszak óta nem volt olyan magas a munkanélküliségi ráta Lengyelországban, mint idén januárban: 18,7 százalékra rúgott az aktív, ám munka nélkül tengődők aránya.

Major István, a Külügyminisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint akár 400-450 millió dollár pluszkiadást is okozhat Magyarországnak, ha az iraki válság következtében az olaj mintegy 50 százalékkal drágulna . Ez az importtöbblet a teljes magyar behozatal 1-1,5 százalékát teszi ki.

Tavaly a kiskereskedelmi forgalom volumene 2002-ben kiigazítv 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a KSH. Az élelmiszerforgalom 10,8 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbelikereskedelemben 8,0 százalékkal bővült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK