DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

Mérséklődött az esés üteme Európában, a FTSE 100 már csak 0,54 százalékos, a DAX 1,37 százalékos, a CAC 40 2,17 százalékos csökkenésnél tart, a háborús félelmektől meghatározott nyitás után mindegyik index rosszabbul nézett ki. A BUX 1,1 százalékos mínuszban van, a vezető részvények csökkennek, a Richter kivételével több mint 1 százalékos mértékben. Az S&P futures 2,90 pontos mínuszban van (az európai nyitáskor 9,60 volt).
Szabó Márta, 2003. március 17. hétfő, 11:49
Fotó:

Az USA elnökének tegnapi szavai szerint a mai lehet az igazság napja, vagyis ha az ENSZ BT ma sem hoz újabb határozatot - ami nagyon valószínű - , akkor az USA és Nagy-Britannia anélkül is megindítja a háborút Irak ellen. A befektetők a bevált menedékek felé fordultak a befektetők - derül ki a piaci hírekből. Az azonnali aranyár viszont 342,45/343,45-re ugrott ( a múlt héten még háromhavi mélyponton volt, 331,30-cal). A dollár csaknem 1 százalékkal gyengült az euróhoz, illetve a svájci frankhoz képest. Az olaj ára felfelé tart, az USA irányadó könnyűolaja 56 centtel hordónként 35,94 dollárra drágult, a Brent Londonban 57 centtel 30,70-re ment fel.

A forint 11,43 százalékos szinten nyitott az intervenciós sáv erős oldalán, a háborús félelmek miatt teljes az érdektelenség.
A magyar fizetőeszköz gyengülését az euróval szemben a zlotyról megjelent bírálatok okozták - tájékoztatta a NAPI Online-t Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője. Szerinte a háború megindulása esetén az euró enyhén és rövid ideig erősödne a dollárral szemben, ám ez jelentősen nem befolyásolná a forint árfolyamát.

Csehországnak a kamatokkal együtt 353,5 millió dollár kártérítést kell fizetnie a Central European Media Enterprises (CME) számára, mert nem tudta megvédeni a CME ottani befektetését, a TV Nova kereskedelmi tévét - döntött egy stockholmi választott bíróság.
A Ronald Lauder által alapított, Magyarországon az egykor volt TV3-ban érdekelt CME 1994-ben hozta létre a TV Novát. Csehország első magánkézben levő tévécsatornáját. A nagy profitot termelő csatorna viharos fordulatok után lényegében az 1999-ben távozó igazgató, a sugárzási jogokkal rendelkező Vladimir Zelezny kezébe került. A CME azért indított pert a cseh kormány ellen, mert álláspontja szerint az állami médiahatóság nem védte meg a CME mint befektető érdekeit.
A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a több százmillió dolláros extra kiadás megnehezítheti Prága számára a veszedelmesen növekvő költségvetési deficit lefaragását, az EU, illetve az eurózóna megcélzása előtt. Ugyanakkor épp az EU-csatlakozás miatt nem engedheti meg meg magának, hogy legalábbis ne törekedjék megegyezésre a CME-vel. A TV Nova miatt részlegesen fizetésképtelenné vált CME most közölte, hogy a befolyó összegből augusztusban, egy évvel lejáratuk előtt kifizeti 2000-ben átütemezett kötvényeit. A fennmaradó részt újra befektetik - mondta sajtóértekezletén - Fred Klinkhammer vezérigazgató - , esetleg még Csehországba is visszatérnek.

Lemond posztjáról Grzegorz Kolodko lengyel pénzügyminiszter, ha a kormányzat nem fogadja el költségvetési reformprogramjának fő elemeit. Kolodko egy lengyel hetilapnak úgy nyilatkozott: Lengyelország mély válságba kerülhet, ha nem fogadják el az általa javasolt és a 2004-es uniós csatlakozáshoz szükséges költségvetési megszorításokat és reformokat. "Amennyiben kiderül, hogy képtelenek elfogadni azt, ami nélkülözhetetlen, felállok, megköszönöm és professzori székemből érdeklődéssel figyelem, ki milyen programot próbál majd keresztülvinni."
A Leszek Miller vezette kormány ezen a héten szerdán ül össze, hogy megvitassák a pénzügyminiszter javaslatait, melyek a mostani adórendszer teljes átalakítását és az ország büdzséjének csatlakozásra való felkészítését tartják szem előtt.
A hír, hogy 17 hónap alatt esetleg harmadszor is pénzügyminisztert kell találnia Millernek, tovább nyomta lefelé a zloty árfolyamát, ami viszont magával húzta a közép-kelet európai valutákat, így a forintot is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK