DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

Mínuszban vannak a vezető európai tőzsdeindexek: az FTSE 0,33, a DAX és a CAC-40 pedig 1 százalék körüli csökkenést mutat. Az S&P-500 futures 0,43 százalékkal áll tegnapi záróértéke alatt. Az euró dollárral szembeni árfolyama kissé gyengült, az európai közös pénz jelenleg 89,13 centet ér. A BUX 6 912-es értéke szinte megegyezik a nyitáskor elérttel, a pénteki záráshoz képest pedig 46 pontos emelkedést takar. A blue chipek közül a Richter és az Egis esik.
NAPI, 2001. május 2. szerda, 12:13
Fotó:

A német beszerzési menedzserindex (PMI) áprilisi, 49,3 pontos értéke az ipari termelés csökkenésére, míg az osztrák PMI 50,2 pontos szintje növekedésre utal. Az eurózóna PMI-ja 1998 december óta a legalacsonyabb értékére, 49,3-ra esett.
A Vodafone 652 milliárd jenért (5,34 milliárd dollár) megveszi a British Telecom tulajdonában levő Japan Telecom- és annak mobilszolgáltatója, a J-Phone-részvényeket.
Szakértők szerint Németországban csődhullám várható az új távközlési cégek között: a ma ismert vállalatok közül jelenlegi formájukban kétharmad nem lesz képes a túlélésre. Az értékpapír piacon tapasztalható visszaesés miatt a holland ABN AMRO Bank mintegy 500 brókert bocsát el, azaz 10 százalékos leépítést hajt végre, ami főleg az USA-beli munkahelyeket érinti. A dél-koreai autógyárak - a Daewoo kivételével - áprilisban az egy évvel korábbihoz képest mind belföldi, mind pedig külföldi eladásaikat tekintve növekedést értek el.
A NABI-csoport konszolidált, US GAAP számviteli szabályok szerinti üzemi eredménye az ötszörösére, 3,214 millió dollárra emelkedett, míg a mérleg szerinti eredmény 48 ezer dollárról 988 ezer dollárra nőtt. Tovább folyik a per a buszok kompozit karosszériáját szállító TPI Compositesszel, ám Rácz András, a NABI vezérigazgatója bízik benne, hogy sikerül peren kívül megegyezni. A NABI kaposvári üzemének átadása októberben várható, ezért a Santa Monica városának szállítandó kompozit-buszok karosszériáját valószínűleg az Egyesült Államokban gyártják majd le.
A Zalakerámia 3 millió amerikai dollár értékben tőkét emelt leányvállalatában a Cesarom S.A-ban, s emellett hasonló nagyságrendű kölcsönt is nyújtott a társaság számára. Információink szerint a tőzsdei brókercégek közül ma nyitás előtt felfüggesztették az Investpoint kereskedési jogát.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK