BUX
37954

Délre tartó a forint, süllyedő BUX, előre hozott MSZP-gyűlés,

Legutóbbi jelentkezésünk óta alig változott a helyzet a parketten: a BUX dél után pár perccel 22 753,45 pont körül mozgott, ami 0,6 százalékos mínuszt jelent jelent tegnaphoz képest.

NAPI Online, 2006. március 21. kedd, 12:18

A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott erősödni, a telefonpapír 975 forintnál járt déltájban, ez pedig 0,5 százalékos erősödést jelent. A többiek viszont gyengültek: Mol 0,2 százalékkal került lejjebb, ez pedig 21 555 forintos kurzust jelentett, az OTP-jegyzés 1,1 százalékos 7735 forintra apadt, a Richter 42 400 forintos kurzusa pedig ugyancsak 1,1 százalékos mínuszt takar. Az Egis sem találja a felfele vezető utat, a kisebbik gyógyszercég árfolyama 2 százalékos értékvesztéssel 31 ezer forint alatt forog. Jól szerepel viszont a tegnap négyéves csúcsot döntő Synergon: rendszerintegrátor jegyzése 2,3 százalékkal 722 forintra hízott.

A 262,50 forintos nyitáskori eurójegyzés 264,20 forintig erősödött, a mozgás hátterében a zloty rángatása áll, a zloty gyengülését pedig a bizonytalan belpolitikai helyzet táplálja. A mai nap eddig eltelt időszakában a forint csak gyengült, kereskedők szerint a 265 erős támasznak tűnik, de a múlt hét után semmit sem lehet biztosra venni, "alapvetően nem rajtunk múlik". Amennyiben a lengyel valutát nem piszkálják tovább, a a forint is korrigálhat, a piac mindenesetre ideges, a forgalom közepes.

Határozott irány nélkül, de inkább gyengülésnek indultak az európai piacok.

A februárban véget ért üzleti negyedévben 42 százalékkal nőtt az amerikai szoftvervállalat, az Oracle Corp. nettó nyeresége, aminél eddig még nem jegyeztek fel nagyobbat a társaság történetében.

George W. Bush amerikai elnök aláírta azt a törvényt, aminek értelmében csaknem 9 ezer milliárd dollárra nő az Egyesült Államok államadósságának maximális értéke. A törvény értelmében az eddigi 8180 milliárd dollárról 8960 milliárd dollárra emelkedik majd az adósságlimit, azaz Washington összesen csaknem kétezer billió forintnyi adósságot halmozhat fel.

Ben S. Bernanke, a Federal Reserve elnöke szerint a hozamgörbe hosszú és rövid oldala között eltünő rés nem utal a gazdasági növekedés lassulására, amiből az elemzők arra következtetnek, hogy az Egyesült Államokban folytatódhat a kamatemelés.

Romano Prodi, az olasz baloldal első embere a munkavállalókat terhelő társadalombiztosítási, illetve egyéb terhek 5 százalékos csökkentését ígéri választási sikere esetén, miközben a jobboldal felelőtlenségről beszél. Prodi az új kormány működésének első hónapjában csökkentené a terhelést, majd amennyiben lehetséges további mérséklést hajtana végre. Olaszországban a magyarországival megegyező időben, április 9-én lesznek a választások, ahol a Prodi vezette baloldal a Berlusconi irányította jobboldallal küzd a voksokért. Prodi politikai ellenfelei szerint a 10 milliárd euróba kerülő program nem finanszírozható. Gianfranco Fini, jelenlegi külügyminiszter elég keményen szólt riválisa elképzeléséről, ugyanis úgy fogalmazott, hogy Prodi egyszerűen hazudik, amikor azt állítja, lehetséges az 5 százalékos csökkentés.

Jövő kedden általános sztrájkra, munkabeszüntetésekre, illetve felvonulásokra lehet számítani Franciaországban, erre szólítottak fel ugyanis a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozó szakszervezetek és diákszervezetek. Ma is lesznek tüntetések Párizsban.

Az öregkorukra gondtalanabb életre vágyó, átlagos értékű lakással rendelkező nyugdíjasokat igencsak megzavarhatja, hogy a termékét HILD Életjáradék programként hirdető Örökjáradék Zrt. mellett Hild Imre, a Hild Kft. korábbi vezetője az OTP Életjáradék Zrt.-t ajánlja. Ez a Hild most melyik Hild? - teheti fel a kérdést mindenki, aki nem ismeri a két cég (közös) történetét.

Az eddigi tapasztalatok szerint a cégeknek, illetve a munkavállalóknak viszonylag szűk körét érinti érzékenyen az adómentesen adható béren kívüli juttatások januári szigorítása. Piaci tapasztalatok szerint a cafeteria-rendszert alkalmazó vállalkozások alkalmazkodtak könnyebben a megváltozott adószabályokhoz, vagyis az évi 400 ezer forintban meghatározott kerethez. A cafeteriában ugyanis jellemzően csak 150-200 ezer forintot tesznek ki munkavállalónként a természetbeni vagy pénzbeli juttatásra költött összegek, amelyek jellemzően éves szinten fixek. A lapunk által megkérdezett cégek profiltól függően emelték ki a jogszabály-szigorítás jó és kevésbé jó elemeit: a lapkiadónak a magas szintű továbbképzésre eső adó miatt fáj a feje, máshol a különböző egészségügyi juttatások nem férnek bele a keretbe.

A Saxoo London márkanév alatt felső középkategóriás férfiruházati termékeket gyártó és forgalmazó, magyar tulajdonban lévő CWC London Kft. idén tavaszra ígérte környező országokban létrehozandó franchise-lánca kiépítésének kezdetét, ám a terjeszkedés csúszik. Tavaly nyáron derült fény arra, hogy a Saxoo London márkanevet futtató, magyar kézben lévő CWC London Kft. nemzetközi franchise-hálózat kiépítésén dolgozik. A felső középkategóriás férfiruházati termékeket gyártó és értékesítő vállalkozás vezetése akkor elsősorban a környező országokat jelölte meg terjeszkedési területként, ma már azonban az Egyesült Államokban is keresnek partnereket, igaz, az első amerikai bolt megnyitásáig kedvező esetben is legalább egy évnek el kell még telnie - tájékoztatta lapunkat Gulyás Krisztina, a cég marketingigazgatója. Szándékaik szerint olyan partnert keresnek, amely egyszerre több üzletet vagy márkaképviseletet tudna nyitni.

Az Erste Bank kezében lévő Portfolió Kft. a múlt héten 0,63 százalékos Synergon-pakettet vásárolt, így a teljes részesedése 5,14 százalékra nőtt - jelentette be tegnap az informatikai vállalat.

A K&H Bank új fiókkal bővítette hálózatát - írja a Magyar Tőkepiac. A Dunakeszin található egység tegnap nyitotta meg kapuit.

A BorsodChem kezében lévő saját részvények száma 196-tal 1 050 102-re nőtt március 20-án - közölte a társaság. Ennek hátterében az áll, hogy a kazincbarcikai vegyipari cégnél működő Elismert Munkavállalói Részvényjuttatási Program keretében a dolgozóknak juttatott több mint 200 ezer papírból a munkaviszonyukat megszüntető alkalmazottak kezében lévő 200 darab részvény visszakerült a cég tulajdonába.

Öt százalék fölé nőtt a Seychelles szigheteken bejegyzett Abberley Investment Ltd. tulajdonrésze a Pannonplast Rt.-ben - közölte a társaság.

Az 1990 utáni Magyarország három, különösen jelentős külpolitikai kérdése a NATO-, majd az európai uniós csatlakozás, illetve az euró bevezetése. Ha a nemzeti szuverenitás egy részéről ezáltal lemondunk, akkor erről mindenképpen meg kell kérdezni az emberek véleményét - mondta a Gyurcsány Ferenc kormányfő a TV2 Mokka című reggeli műsorában.

A MIÉP-Jobbik Harmadik Út nagygyűlést szervez április 2-án a Hősök terén, ahol Nagy Ervin, a Jobbik választmányi elnöke szerint azt akarják megmutatni, hogy nemcsak az MSZP és a Fidesz tud mozgósítani, ha kell - írja a szavazolap.hu. A választások előtti utolsó vasárnapra a Fidesz a Kossuth térre, az MSZP pedig a Hősök terébe futó Andrássy útra tervez nagygyűlést. Többen a pártszimpatizánsok esetleges konfrontációjától tartanak.

Az MSZP a tervezettnél egy nappal korábban, április 1-én tartja választási nagygyűlését az Andrássy úton - jelentette be Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, akit az MTI idézett. A kormányfő a jobboldal kisebbségének oktalan és veszélyes indulatától óvná a várost.

Állami tulajdonú cégek 10 százalékos részvénycsomagját vezetné a tőzsdére az MDF - mondta Katona Kálmán, a pártot irányító testület tagja. A politikus a Szerencsejáték Rt.-t, az MVM-et, a Magyar Postát és a Concordia közraktár társaságot említette. Szerinte ezzel növelhető lenne az átláthatóság, ami a korrupció visszaszorulását is eredményezné. A veszteséges társaságok számára a tőzsdei jelenlét emellett a hatékonyság és az eredményesség javítása felé ösztönzést is nyújtana.