BUX

Délután picit gyengült a forint

Az amerikai inflációs adat megjelenése előtt erősödő pályán volt a forint, majd egy kisebb gyengülés kezdődött.

NAPI Online, 2006. április 19. szerda, 15:15

Az euró árfolyama a tegnapi 266 feletti tartományból 264 és 264,80 forintos intervallumba gyengült, s e sávban mozgott a mai nap során. Mint Benkő András, a Hamilton szakértője elmondta, nyugodt volt a piac, a kamatemelési várakozásokat enyhítő Fed-jegyzőkönyv volt erősödés a feltörekvő piacokon.

A Fed-jegyzőkönyv az euró/dollár árfolyamot is megmozgatta: a tegnapi 1,2270 keresztárfolyam 1,2350-re módosult. Az euró erősödése megállt a mai amerikai inflációs adatok publikálása után. Ekkor ugyanis profit takingek miatt, illetve a maginfláció vártnál magasabb szintje miatt a dollár erősödött az euróval szemben. A forint ezt követően némileg gyengült, az eurókurzus megközelítette a 265 forintos szintet.

Benkő szerint ugyanakkor "európozitív" a piac, így a jövőben az európai deviza erősödése várható. Nagy kérdés persze, hogy mi lesz az amerikai kamattal. Amikor felröppennek a pletykák az év végi 5,25 százalékos amerikai kamatszintről, akkor általában gyengülnek a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint is - tette hozzá.