Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A nap vezető hazai híre, hogy júliusban 16 milliárd forintos többlettel zárt a központi költségvetés, így az első hét hónap dificitje 343,5 milliárd forintra, az éves előírányzat 70,7 százalékára mérséklődött jelentette be a Pénzügyminisztérium. Az államháztartás hiány ugyanakkor már 8 százalékkal meghaladja az éves tervet. A mostanra kialakult 549,3 milliárd forintos deficitért elsősorban a 218 milliárdos mínuszt összehozó tb a felelős. A figyelmes elemzők persze azt is felfedezhetik, hogy a nem túl fényes számokhoz egy egyszeri 60 milliárd forintos kiadás járult hozzá. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közzétette, hogy a Széchenyi terv mely projektjeire fogad be pályázatokat. Eszerint az Európai Unióhoz való csatlakozásra történő felkészülést; a háziorvosi működtetési jog megvásárlását vagy az egészségügyi közszolgáltatás nyújtását segítő kamattámogatást; a kis- és középvállalkozások fejlesztéseit segítő kamattámogatást finanszírozza továbbra is a tárca. A magyar fizetőeszköz gyengélkedik, délelőtt 11 óra után 10,83 százalékon állt a sáv erős oldalán, így egy euró 246,2, egy dollár pedig 249,6 forintot ért. A tegnapi amerikai makroadatok a tengerentúli tőzsdeindexek mellett a dollár árfolyamát is megtépázták. Az euró a 99 centes szint felé közelít, a jen/dollár kurzus pedig 119 alá került. A mai amerikai makroadatok sem voltak sokkal bíztatóbbak: Jóval a várakozások alatt volt az ipari megrendelések szintje az Egyesült Államokban: a várt két százalékos csökkenés helyett júniusban 2,4 százalékkal estek vissza a megrendelések. A munkanélküliségi ráta júliusban a várakozásokkal összhangban 5,9 százalékon stagnált, ám az új, nem mezőgazdasági munkahelyek száma csalódást keltően alakult, e téren a Bloomberg prognózisában szereplő 60 ezres növekedés helyett mindössze hatezres bővülés történt. Mind a személyes bevételek, mind a személyes kiadások júniusi szintje megegyezett a Bloomberg prognózisával, azaz 0,5, illetve 0,6 százalékkal nőtt. Májusban a bevételek 0,3 százalékkal nőttek, míg a kiadások 0,1 százalékkal csökkentek. Ami a külföldi céghíreket illeti, a Siemens - vezetékes- és mobiltávközlési eszközeinek gyártása terén - kapacitáscsökkentést tervez, s ez akár elbocsátásokkal is járhat. A becslések szerint ötezer fő talpára köthetnek útilaput. A vásárlásösztönző kedvezmények, köztük a részletre történő vételt elősegítő 0 százalékos kamat miatt ismét nőttek az autóeladások az Amerikai Egyesült Államokban. Júliusban a piac 8,2 százalékkal 1,52 milliósra nőtt, ez éves szinten 18,1 millió kocsit jelent. A sztár a General Motors volt, eladásai 24 százalékkal ugrottak meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!