A 0,3 százalékos csökkenést felmutató Matáv visszatért az ezer forintos szint fölé, miközben a Mol 0,1 százalékkal gyengül, az OTP pedig fél százalékkal süllyed. A Richter felfelé korrigál, árfolyama 1,5 százalékkal haladja meg a tegnapi zárószintet. A hathónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek mai aukcióján a két héttel korábbihoz képest 9 bázisponttal magasabb, 8,49 százalékos átlaghozam alakult ki. A Tárki kutatása szerint 1996 óta nem nőttek a jövedelmi különbségek a magyar lakosság legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelemmel rendelkező 10-10 százaléka között. A gazdaság növekedése tavaly már éreztette hatását a középosztály jövedelmét illetően, a szegény gyerekek aránya ugyanakkor a megnövelt családtámogatások ellenére emelkedett. Az Európai Bizottság tízéves átmeneti időszakot javasol az újonnan csatlakozó tagországok mezőgazdasági termelőinek nyújtandó közvetlen támogatások bevezetésére, addig fokozatosan nőne az összeg. Günter Verheugen bővítési biztos szerint a tervezet "az elérhető legjobb megállapodás, nem pedig alkudozásra szóló felhívás". Alaposan meglepte a piacokat az amerikai GDP-adat: Az első hivatalos becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke az elmúlt év utolsó negyedében 0,2 százalékkal nőtt, szemben a várakozások szerinti 1,1 százalékos csökkenéssel. A 2001-ben összességében 1,1 százalékkal bővült az amerikai gazdaság, ami a leglassabb ütem 1991 óta. A fenti adatok fényében immár csaknem biztos, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve ma nem dönt kamatcsökkentés mellett. Lengyelországban más a helyzet, a lengyel jegybank monetáris tanácsa a gazdaság élénkítése érdekében - összhangban az előzetes várakozásokkal - 1,5-2 százalékponttal csökkentette az irányadó kamatokat. A tengerentúlon egyre-másra látnak napvilágot a gyorsjelentések: az AOL Time Warner médiaóriás a negyedik negyedévben a piaci várakozásoknak megfelelő nyereségről számolt be, miközben a vártnál jobban teljesítő, ám az egy évvel korábbi profit ötödét produkáló AT&T távközlési szolgáltató további süllyedésre számít. Az IBM igazgatótanácsa március 1-i hatállyal Samuel J. Palmisano eddigi elnököt választotta meg a társaság vezérigazgatójává. Magyarországi céghírekben sincs hiány: az Ikarusbus Rt. tulajdonosai néhány hónapon belül döntenek arról, hogy milyen stratégia mentén akarják talpraállítani a magyarországi céget. A társaság semmiképp nem kíván kivonulni Magyarországról, ám igen jól jönne némi állami támogatás, amelynek segítségével fel lehetne futtatni a termelést. A Tetra Pak Hungária Rt. tavaly 7-8 százalékkal növelte árbevételét. A társaság az idén elindít egy 4 milliárd forintos beruházási programot, melynek eredménye képpen termelés 200-230 százalékkal növekedhet majd. A Nokia és a Pannon GSM ismét meghosszabbította a GSM-berendezések szállítására kötött hosszú távú keretmegállapodását, kibővítve ezzel a 2001. januárjában aláírt keretszerződést. Az új megállapodás értéke meghaladja az 50 millió dollárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!