DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Pesszimizmus lett úrrá a vezető nemzetközi börzéken, négy óra után a Dow Jones 0,6, a Nasdaq 0,7, az S&P-500 0,6, a Footsie 0,8, a DAX 0,6 százalékos mínuszban volt, miközben a CAC-40 még 0,1 százalékkal tegnapi záróértéke felett állt. A BUX többlete is megnőtt, a mutató vesztesége 1,6 százalékra rúgott. A BÉT indexét főként a 4 százalékkal zuhanó Mol húzta le, miközben a Matáv 1,4, a Richter 1,8, az OTP pedig 0,8 százalékos mínuszban volt.
Ádám Viktor, 2002. május 28. kedd, 16:12


A DÉMÁSZ Rt. megbízást adott ötezer darab sajátrészvény eladására, s ebből 617 darab értékesítése már megtörtént.

Másfélszeres túljegyzés mellett tovább emelkedett a háromhónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek átlaghozama, s az 8,96 százalék lett.

A jelek szerint a vártnál is rosszabb helyzetből indul az új kormány. Az államháztartás 2002. évi várható, privatizációs bevételek nélküli GFS-egyenlege 172,5 milliárd forinttal nagyobb lesz a költségvetési törvényben szereplő deficitnél. Mindez a GDP százalékában kifejezve a tervezett 3,2 százalék helyett 4,2 százalékos hiányt jelent, a deficit nagysága még a pénzügyminisztert is meglepte.
A Pénzügyminisztérium mai sajtótájékoztatóján közzétették a közigazgatási államtitkár, illetve a négy helyettes államtitkár nevét, az előbbi posztra Thuma József került.

Ma reggel megtörtént az Egészségügyi, illetve a Szociális és Családügyi Minisztérium átadás-átvétele. A Csehák Judit által vezetett egyesített minisztériumnak két politikai államtitkára lesz. Azt egyelőre nem tudni, hányan dolgoznak a két tárcánál, hiszen még a kormányváltás előtti héten is történtek kinevezések.

A Délhús Rt. árbevétele tavaly az export kétmilliárd forintos zuhanása miatt 10 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit, s ezzel 20 milliárd forintot tett ki.

Az idei év első negyedében a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. működési nyeresége több mint 150 százalékkal haladta meg a jogelődök egy évvel korábbi összesített eredményét. Figyelemre méltó fejlemény, hogy a lakossági megtakarítások aránya megváltozott, a betétállomány 3,9 százalékos csökkenésével szemben 69 százalékkal nőtt a befektetési alapok népszerűsége.

Az elmúlt hónapban az egyesült államokbeli személyi jövedelmek a várakozásoknak megfelelően a márciusi 0,4 százalék után 0,3 százalékkal bővültek, a kiadások növekedése pedig 0,4 százalékról 0,5 százalékra gyorsult, szemben a prognosztizált 0,7 százalékkal.
A Conference Board kutatóintézet által számított amerikai fogyasztói bizalmi index májusi értéke - a várakozásokkal összhangban - 109,8 pontra emelkedett az áprilisi 108,8 pontról.

A Merrill Lynch lefelé módosította az Intel Corp. idei részvényenkénti eredményére (EPS) vonatkozó várakozását arra való hivatkozással, hogy a második negyedévben - növekedés helyett - a chipgyártó forgalmának stagnálására számít. Az Intel-papírokból a cég elemzője szerint ugyanakkor továbbra is érdemes bevásárolni.Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK