A technológiai részvények nemzetközi piacokon tapasztalható esése a pesti börzén is érezteti hatását, a legnagyobb pofont a Synergon kapta. A NAPI Online értesülései szerint fő tulajdonos Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kérésére a napirendi pontok megszavazása után június 28-ig felfüggesztették a Bábolna Rt. mai, évi rendes közgyűlését. Ezt követően Petykó Zoltán, a Bábolna Rt. igazgatóságának elnöke elmondta: a társaság tavaly 10 százalékkal 43,4 milliárd forintra növelte nettó árbevételét, adózás előtti vesztesége ennek ellenére 7,6 milliárd forint volt, a tervezett 5,2 milliárd forintos veszteséggel szemben. Az idei tervekben szintén 5,2 milliárd forintos veszteséggel számolnak. Idén mindenesetre az első három hónapban máris 1,6 milliárd forint további mínuszt halmozott fel a legnagyobb magyar állami agrárcég. Győr-Moson-Sopron megyében, egy vállalkozás telephelyén mintegy 20 millió forint értékű cigarettaszállítmányra bukkantak a vámosok, a csempészett dohányáru járólapokba volt elrejtve. Az első negyedévben a várakozásokat alulmúló ütemben bővült mind az eurózóna, mind pedig a 15 tagú Európai Unió gazdasága. Az év első három hónapjában éves összevetésben a szezonálisan kiigazított adatok szerint a várt 0,4 százalékkal szemben és a negyedik negyedévi 0,6 százalékról 0,3-ra korrigált bővülés után csupán 0,1 százalékkal nőtt az Európai Monetáris Unió országainak összesített bruttó hazai terméke (GDP). Negyedéves összevetésben a 0,3 százalékos süllyedést a prognosztizált 0,3 százalék helyett csupán 0,2 százalékos bővülés követte. A 15 tagú EU-ban sem volt jobb a helyzet, ott az éves szintű növekedési ütem 0,5 százalékról 0,2 százalékra lassult, az egy negyedévvel korábbihoz viszonyított változás mértéke pedig mínusz 0,2 százalék után plusz 0,2 százalék lett. Az Európai Unió statisztikai hivatala egy hónapon belül második alkalommal csökkentette az eurózónára vonatkozó második negyedéves gazdasági kilátásait, mondván, a várt gazdasági fellendülés vélhetően nem következik be az év hátralévő részében. Az elmúlt héten a várakozásoknak megfelelően 410 ezren jelentkeztek munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban. Az egy héttel korábbi, 416 ezres adatot 422 ezerre korrigálták. A piac nem fogadta kitörő örömmel a legfrissebb mutatót, hiszen még mindig több mint négyszázezer főt számlált az újonnan segélyt igénylők száma. Miután a múlt héten váratlanul emelkedtek az USA-beli üzemanyagkészletek, a nyersolaj világpiaci ára esett, az amerikai jegyzés másfél hónapos mélypontra került, de mérséklődött a Brent árfolyama is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!