DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Esnek a vezető nyugat-európai részvényindexek, a tengerentúli kép vegyes, míg a pesti börzén a bessz az úr. A ma is zárva tartó londoni tőzsde kimaradt a jóból, négy óra előtt a Dow Jones és az S&P-500 negyed, a DAX közel 2, CAC-40 pedig közel 3 százalékos mínuszban volt, miközben a Nasdaq már 0,2 százalékkal emelkedett. A BUX egy százalékra mérsékelte veszteségét, így 8100 pont körül mozog. A BÉT mutatóját főként a Richter 4 százalékot közelítő zuhanása gyengítette, miközben a Matáv és az OTP 0,6, a Mol pedig 1,9 százalékkal múlta alul tegnapi záróértékét.
Ádám Viktor, 2002. június 4. kedd, 15:59

Megtört az emelkedő trend, ezúttal háromszoros túljegyzés mellett csökkent a háromhónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek átlaghozama, s az 8,84 százalék lett. Az Államadósság Kezelő Központ mai aukcióján 25 milliárdnyi diszkontkincstárjegyet értékesített. Az elfogadott hozamok 8,60-8,87 százalék között szóródtak, az átlaghozam az elmúlt időszak emelkedései után lefelé korrigált, s 8,84 százalék lett, ami 12 bázisponttal múlja alul az egy héttel korábbit, a tegnapi másodlagos piaci referenciahozamtól pedig 10 bázisponttal marad el.

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezetője június 4-i hatállyal a kereszténydemokrata politikus Mizsei Zsuzsa közgazdászt bízta meg a Millenáris Kht. ügyvezető igazgatói feladatainak ellátásával. A megbízatással egyidejűleg Mizsei Zsuzsa leköszön a Kereszténydemokrata Néppárt országos választmányának elnöki tisztéről.

A Magyar Gépgyártók Országos Szövetségének tagvállalatai megfogalmazták és a gazdasági tárcavezetőkhöz ma eljuttatják gazdasági érdekeiket védő kívánságaikat. A gépgyártók elsőként azt kívánnák az új kormánytól, hogy a forint erősödése ne haladja meg az évi 5 százalékot, s az euróhoz viszonyított értéke rövid időn belül érje el, vagy legalább közelítse meg a 260 forintot, az árfolyamsáv pedig legyen szűkebb a korábbinál. A vállalatok fontosnak tartják azt is, hogy az állami tulajdonú cégek beszerzéseinél ne támasszanak olyan kvalifikációs feltételeket, amelyek eleve kizárják a hazai pályázókat.

A cégek marketingkommunikációs büdzséjének növekedésére számít az elkövetkező két évben a vállalati döntéshozók közel kétharmada - állapította meg a Netsurvey Internetkutató Intézet legfrissebb tanulmánya. A kutatás szerint a reklámügynökségek és médiavállalkozások vezetői már óvatosabbak, közülük csak minden második vár növekedést, további egyharmad stagnálást, míg minden tizedik válaszadó csökkenést jelez előre. Többek között ezt.

Májusban az áprilisi -10-ről 2 ponttal -8-ra javult az EU-12 fogyasztói bizalmi mutatója. Az üzleti klímát jellemző adat az áprilisi -0,64-ről -0,24-re emelkedett.
Az eurózónában a munkanélküliségi ráta áprilisban a várt 8,4 százalék helyett 8,3 százalék lett, ám ez meghaladja a márciusi, 8,2 százalékról 8,4-re módosított értéket. A 15 tagú EU-ban az állástalanok ar> ánya 7,6 százalékot tett ki, ami egytized százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban.

Sérülékenynek látszik a brit feldolgozóipari termelés növekedése, legalábbis erre utal, hogy a CIPS beszerzési menedzser-szövetség által számított beszerzési menedzserindex májusi értéke 52,9 pontra süllyedt az áprilisi 53,4 pontról. Mindezzel együtt a mutató már negyedik egymást követő hónapban jelzi a feldolgozóipar termelésének bővülését, ami a megrendelések és a kereslet erősödésének köszönhető.

Az év végére egy euró egy dollárt érhet - vélekedett a német Ifo gazdaságkutató intézet elnöke, Hans-Werner Sinn, aki hozzátette, hogy a paritás méltányosan jelzi majd az euró értékét. Az euró/dollár paritás semleges a versenyképesség szempontjából - mondta Sinn, és arra is emlékeztetett, hogy a drágább euró olcsóbbá teszi a nyersanyagimportot. Az euró dollárral szembeni árfolyama ma 94,45 centen, azaz 16 havi csúcson tetőzött, döntően a tengerentúli börzék gyenge teljesítményének betudhatóan.

Zuhannak az AOL Time Warner Európában jegyzett részvényei, miután a Lehman Brothers csökkentette a társaság pénzügyi mutatóira vonatkozó várakozását. A brókercég elemzője az online hirdetési piac vártnál erőteljesebb szűkülésére hivatkozva visszavette 2002. évi bevételi és eredményvárakozását.

A Compaqot bekebelező Hewlett-Packard Co. (HP) novemberig 10 ezer fő elbocsátását tervezi, jövőre pedig további ötezer munkavállaló talpára kötnének útilaput, melynek révén 2004-ig összesen 6 milliárd dollár megtakarítását reméli a cég.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK