DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Felfelé tartanak a vezető nemzetközi részvényindexek, háromnegyed négykor a Dow Jones 0,9, a Nasdaq 1, az S&P-500 0,7, a Footsie 0,2, a CAC-40 és a DAX pedig 1,7 százalékos pluszban volt. A BUX a korábbi gyengélkedés után mérsékelt emelkedést mutat, négy óra előtt nem egészen kéttized százalékos erősödéssel hajszállal 8 000 pont felett állt. A BÉT indexét az OTP 0,6 és a Mol 1,5 százalékos drágulása ellenében a Richter 0,9, illetve a Matáv 0,1 százalékos csökkenése fékezte.
Ádám Viktor, 2002. június 11. kedd, 15:50

A Matáv nem vesz részt a bolgár telefontársaság, a BTC privatizációjára kiírt tenderen - derül ki a társaság közleményéből. Megfigyelők szerint a Matáv anyavállalata, a Deutsche Telekom nehéz helyzete is az akvizíció ellen szólt, hiszen a német távközlési óriás a korábbi terjeszkedések miatt halmozott fel óriási adósságállományt.

A Prímagáz Hungária Rt. 2002. június 11-én 130 690 darab saját kibocsátású részvényt adott el 1 148 forint átlagárfolyamon, s ugyanezen mennyiséget, ugyanezen áron vissza is vásárolta - közölte a társaság.

A Pick Rt. 2002. július 24-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, melynek napirendi pontjai között - egyebek mellett - az alaptőke közel 261 millió forintos leszállítása is szerepel.

A múlt heti csökkenés után a mai aukción több mint kétszeres túljegyzés mellett 7 bázisponttal emelkedett a háromhónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek átlaghozama, s az 8,91 százalék lett.

A Budapest Bank Rt. a jövőben exporttevékenységet segítő pénzügyi szolgáltatásokat kínál a kis- és középvállalkozások számára. Erről írt alá megállapodást a társaság a Magyar Exporthitel Biztosító Rt.-vel. Az exportáló cégek kockázatát csökkentő szolgáltatást belföldi kereskedelmi tevékenységnél is igénybe vehetik a vállalkozók, ebben az évben az alaptarifánál 50 százalékkal olcsóbban.

Gyengült a jen annak hatására, hogy a pletykák szerint a japán jegybank újabb - három héten belül immár az ötödik - intervencióra, vagyis jen-eladásra készül. A jen/dollár árfolyam 125,74-en, a jen/euró kurzus pedig 118,33-on tetőzött.

A világ vezető tőzsdéin nagyot szólt a finn Nokia kedvezőtlen prognózisa. Bejöttek az elemzői várakozások, a Nokia mai közleményében a második negyedévet illetően - a korábbi növekedés helyett - immár a forgalom visszaesésére számít, ám az eredménycélkitűzés maradt. A társaság bevételeit főként a mobiltávközlési hálózatok eladásának zuhanása csökkenti. A finn cég részvényei, illetve az ágazat más szereplőinek papírjai komoly áreséssel reagáltak a rossz hírre.

Az amerikai Abbott Laboratories gyógyszergyártó mintegy 10 százalékkal csökkentette idei profitvárakozását. A cég nyereségét kedvezőtlenül érinti, hogy az év eleji hivatalos vizsgálatokat követően - ami 100 millió dolláros büntetéssel végződött - az előírásoknak megfelelően át kell alakítania több amerikai üzemét, ráadásul a vártnál kisebb a kereslet a cég Meridia nevű, elhízás elleni készítménye iránt is.

Az elmúlt év novembere és idén április közötti időszakban közel hatvanmillióra nőtt az interneten vásárló európai fogyasztók száma. Ez a nyári adatokhoz képest 13 százalékos bővülést jelent, ám az elköltött összeg igazán csak Nagy-Britanniában növekedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK