DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Megrengette a piacokat az amerikai kiskereskedelmi forgalom váratlan mértékű májusi csökkenése, a vezető tőzsdeindexek tegnapi záróértékük alá kerültek. Háromnegyed négykor a Dow Jones és az S&P-500 0,3, a Nasdaq 0,6, az FTSE-100 1,1 és a CAC-40 0,8, a DAX pedig 0,4 százalékos mínuszban volt. A BUX tartja magát, az index közel 1 százalékos erősödéssel 8 050 pont felett állt. A mutatót a 2,5 százalékkal dráguló Matáv és a 2 százalékkal emelkedő Mol húzta fel, miközben a Richter 0,3, az OTP pedig 0,1 százalékkal gyengült.
Ádám Viktor, 2002. június 13. csütörtök, 15:48


A jövő hét elején tervezett tőzsdei road show nem érkezik New York-ba, az ottani szereplést őszre halasztották, ugyanis keddre tervezett eseményen belföldi elfoglaltsága miatt nem tud részt venni a pénzügyminiszter, hiszen akkor kerül a parlament elé a száznapos program. László Csaba szerint a tőzsde lényeges szerepet játszik a magyar gazdaságban, s a kormány minden segítséget megad a börze erősítéséhez. Ennek része az árfolyamnyereség-adó eltörlése, a vállalatok tőzsdére menetelének megkönnyítése és a privatizáció felgyorsítása. A miniszter úgy véli, kisebb módosításokat kell majd végrehajtani a tőkepiaci törvényen. A kárpótlási jegyekről szólva elmondta, a papírok bevonása két éven belül megvalósulhat, s az ellenérték készpénz helyett állami tulajdonrész lesz.

Az Államadósság Kezelő Központ ma tartotta a 3 és az 5 éves futamidejű államkötvények aukcióját. Az előbbinél 8,74, az utóbbinál pedig 7,98 százalék lett az átlaghozam, ami az előző értékesítésen kialakultnál 12, illetve 9 bázisponttal alacsonyabb.

Vezérváltás a Pannon GSM élén. Björn J. Flakstad szeptember elsejétől megválik a mobilszolgáltató vezérigazgatói tisztségétől és szerepét Klaus Holgaar Rasmussen veszi át. Az új cégezető a Tele Denmark-tól érkezik. A távozó Flakstad pedig, aki 1999-től vezette a Pannon GSM-et, továbbra is az igazgatóság tagja marad.

Napvilágot látott a nap legrosszabb külföldi makrohíre: visszaesett az amerikai kisker-forgalom, vagyis megingott a gazdasági teljesítmény kétharmadáért felelős fogyasztás.
Májusban a várt 0,3 százalék helyett 0,9 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban a kiskereskedelmi forgalom, miközben áprilisban még 1,2 százalékos bővülést regisztráltak. Az autóeladásokat kiszűrve a megelőző havi 1 százalékos növekedés után, illetve a várt 0,3 százalékos erősödés helyett 0,4 százalékos csökkenés következett be.
A másik két, ma napvilágot látott amerikai makroadat nem volt ekkora hatással. Az elmúlt héten a várt 394 ezer helyett 390 ezren jelentkeztek munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban. Ez az egy héttel korábbi 383 ezerről 384 ezerre korrigált szintet hatezer fővel haladja meg.
Az egyesült államokbeli termelői árszínvonal májusban a várt 0,1 százalékos emelkedés helyett 0,4 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó magindex a prognosztizált 0,1 százalékos növekedéssel szemben stagnált.

Újabb rossz hír érkezett a telekomszektorból, az amerikai Lucent Technologies távközlésieszköz-gyártó ugyanis közölte, hogy harmadik negyedévi bevételei - stagnálás helyett - 10-15 százalékkal múlhatják alul az egy negyedévvel korábbi 3,52 milliárd dollárt. A társaság a piaci bizonytalanságra való tekintettel nem adott ki eredmény-előrejelzést, megfigyelők valószínűsítik, hogy a piac által prognosztizált, részvényenként 10 centnél nagyobb lesz a veszteség.

Negyedével növelte nyereségét a világ legnagyobb ketchup gyártója, a H.J. Heinz Co., a 49 centről 63-ra növekvő EPS a várakozásoknál 1 centtel jobb. A pittsburgh-i székhelyű cég, a gyors növekedés szem előtt tartva, fokozatosan leválasztja a kisállat-eledel, a tonhal, a leves és a bébiételek gyártását és a Del Monte Foods Co.-val közös cégbe szervezi azokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK