DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Felfelé tartanak a vezető nemzetközi részvényindexek, négy óra után a Dow Jones 0,8, a Nasdaq 1,8, az S&P-500 1,3, a DAX 2,6, a CAC-40 3,3, az FTSE-100 pedig 1,6 százalékos pluszban volt. A BUX jócskán lemaradva követi a nemzetközi trendet, negyed öt előtt nem egészen 0,2 emelkedéssel 7930 pont alatt állt. A Matáv és a Richter fél százalék körüli emelkedést produkált, az OTP és a Mol pedig stagnált.
Ádám Viktor, 2002. június 17. hétfő, 16:12

Jaksity György, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) igazgatósági tagja a lakossági megtakarítások tőkepiaci eszközök felé terelését tartja fontos feladatnak - derült ki a BÉT londoni road showján. A budapesti börzére az előző kormány kedvezőtlen intézkedései mellett a külső környezet alakulása szintén negatívan hatott, jelenleg mind a kínálati, mind pedig a keresleti oldal élénkítésére szükség van, s az új kabinet erre készül. Jaksity elmondta: a BÉT azt szorgalmazza, hogy a Kelerrel együttműködve szervezzék meg a régió tőzsdéi közötti szövetséget, ami tulajdonosi változások nélkül jöhetne létre.

Az idén jelentősen csökken a tavalyihoz képest a Mol Rt. földgáz-üzletágának vesztesége - jelentette az MTI a cég elnök-vezérigazgatóját idézve. Tavaly a gázüzletág 117 milliárd forintos mínuszt termelt, az idei első negyedévben pedig már csupán 6,7 milliárd lett a veszteség.

Az OTP Bank Rt. közölte, hogy a dematerializálás céljából be nem nyújtott, érvénytelenített, ezer forint névértékű részvényekért 22 ezer forintot fizet ki, június 24-től. A pénzbeli ellenérték iránti igény a fizikai részvények érvénytelenítésének napjától - azaz 2002. március 8-tól - számított öt év elteltével évül el.

Egy átlagos magyar háztartás havonta bruttó 10 ezer forintot költ telekommunikációra, a kiadások legnagyobb tételét a mobiltelefonszámla kiegyenlítése teszi ki, míg az internet-előfizetési díjak aránya igen alacsony - derül ki a BellResearch és Think Consulting által készített, a lakossági szegmens vizsgálatával kibővített Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb számából.

A szlovák jegybank ma - egy héten belül már másodszor - beavatkozott a devizapiacon a gyengülő korona védelmében, a Reuters értesülése szerint a hazai fizetőeszköz vásárlása 44,92 korona/euró árfolyamon kezdődött. A jegybank illetékese nem nyilatkozott az intervenció mértékéről. A szlovák nemzeti bank múlt kedden is beavatkozott, 44,80-as kurzuson.

Az euró dollárral szembeni árfolyama a pénteki közel 17 havi csúcsról süllyedt vissza a németországi és a spanyolországi sztrájkok hírére. Megfigyelők szerint a munkabeszüntetések ugyan a béralku szokásos részét képezik, ám az akciók gondot okozhatnak a külföldi befektetőknek, s lassíthatják a gazdaságot.

Banc of America Securities stratégája, Tom McManus modellportfóliójában 40 százalékról 35-re csökkentette az amerikai államkötvények arányát, a készpénz súlyát pedig 5-ről 10 százalékra emelte, a részvények 55 százalékos aránya pedig változatlan maradt.

Csődvédelemért folyamodott az amerikai XO Communications, miután két reorganizációs tervet nyújtott be. Az igencsak eladósodott, szélessávú kommunikációs szolgáltatást, helyi és távolsági telefonszolgáltatást, internetelérést nyújtó társaság nem tervez sem létszámleépítést, sem egységei bezárását.
A személyi számítógépekben és egyéb elektronikus eszközökben használatos áramköröket gyártó Standard Microsystems Corp. az első negyedévben a forgalom bővülésének köszönhetően a vártnál jobb eredményt ért el.
A McDonald's Corp. közölte, hogy várakozásai szerint második negyedévi nyeresége meghaladhatja a piaci konszenzust, köszönhetően a külföldi tevékenység dollárban számolt nagyobb eredményének.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK